Saturday 20 June 2015

Η μάχη του Βατερλώ


Είμαι συλλέκτης γραμματοσήμων παιδιόθεν. Σπάνια πιάνω στα χέρια μου γραμματόσημα που με εντυπωσιάζουν, με τη θεματολογία, την ποιότητα, τα χρώματα κ.λπ. Αυτή η τελευταία σειρά των αγγλικών γραμματοσήμων, που είναι αφιερωμένη στη μάχη του Βατερλώ, λόγω της 200ης επετείου από τη μεγάλη και ιστορική εκείνη μάχη, είναι όντως πολύ όμορφη.


Ένα άλλο στοιχείο που με κάνει να αισθάνομαι διαφορετικά, όπως ακουμπώ και κοιτάζω τα γραμματόσημα αυτά, είναι ότι μου έρχονται θύμησες από την επίσκεψή μου πριν από αρκετά χρόνια στον τόπο του Βατερλώ. Είχα μάλιστα την τιμή να επισκεφθώ και να φιλοξενηθώ στο σπίτι που κοιμήθηκε ο Ναπολέων πριν από την τελική και αποφασιστική εκείνη μάχη.


Η επική εκείνη μάχη δεν σήμανε μόνο το τέλος της πορείας του Ναπολέοντα, αλλά υπογράμμισε κυρίως τη θέληση των εμπλεκόμενων λαών να ταχθούν αναφανδόν υπέρ της ειρήνης. Μιας ειρήνης που φαίνεται να είναι ακριβοθώρητη στον πλανήτη που ταχθήκαμε να ζούμε.


Ο Andrew Hammond, Διευθυντής του Βρετανικού Φιλοτελισμού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Our new stamps mark one of the most famous battles in British history, which also brought an end to the Napoleonic Wars. We pay tribute to the troops who took part with stamps showing the key events on the day».

No comments: