Saturday 27 June 2015

Εγκύκλιος για τη λήξη της σχολικής χρονιάς


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ME THN ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

Πρός τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, Αξιοτίμους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων, Βοηθητικών Αδελφοτήτων και Σχολικών Εφορειών, τους Γονείς και τα Παιδιά των Ελληνορθοδόξων Σχολείων των Εκπαιδευτικών Συλλόγων και Κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.


Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Με την ευκαιρία του τέλους του σχολικού έτους, γράφω λίγα λόγια για να συγχαρώ το Διδακτικό Προσωπικό, τους Μαθητές, τις Μαθήτριες, τους Γονείς, και όλους εκείνους άνδρες και γυναίκες για τις προσπάθειές και τους κόπους που κατέβαλαν για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της Αποδημίας. Περιττό να τονίσω ότι η Παιδεία, Χριστιανική, Κοινοτική, Κοινωνική, Τεχνική και Πολιτιστική, αποτελεί εχέγγυον για το μέλλον κάθε πολιτισμένης κοινωνίας όπως είναι ο Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός, η γλώσσα και η Ορθόδοξη Παράδοσή μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι εξετάσεις της Ελληνικής Γλώσσας στο επίπεδο Α level κινδυνεύουν να καταργηθούν -αν η απόφαση που έλαβε ο Φορέας Διαγωνισμών EDEXCEL για κατάργηση των διαγωνισμάτων αυτών το 2017 δεν αποσυρθεί-. Η Αρχιεπισκοπή, ως το κατ’ εξοχήν συντονιστικό όργανο του Ενιαίου Φορέα Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης (ΕΦΕΠΕ) έχει ήδη δραστηριοποιηθεί ποικιλοτρόπως για να πετύχει την ανάκληση της απόφασης αυτής η οποία, εάν εφαρμοσθεί θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην Εκπαίδευση της Νεολαίας της Ελληνορθόδοξης Ομογένειας, στερώντας της την δυνατότητα να εξετάζεται και να διαπρέπει στην γλώσσα των προγόνων της. 

Από την θέση αυτή, η Αρχιεπισκοπή καλεί σε σταυροφορία όλη την Ομογένεια να συντονίσει τις προσπάθειές της, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αλλά και όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας ώστε να προασπίσουμε την Ελληνική Γλώσσα που κινδυνεύει να υποβαθμισθεί. Πρόκειται για μία Γλώσσα 4,000 ετών η οποία έχει γίνει φορέας ανεκτίμητης πνευματικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητος με τα μνημειώδη έργα αξεπέραστης ανθρώπινης διανόησης που φώτισαν και φωτίζουν το Δυτικό Παράδειγμα, και αποτελούν πολιτισμική παρακαταθήκη κάθε πολιτισμένου λαού. Είναι η γλώσσα του Μηνύματος του Ευαγγελίου και της διάδοσης της εν Χριστώ σωτηρίας. Αυτήν την οικουμενική Γλώσσα έχουμε όλοι μας καθήκον να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, να την προασπίσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις νεώτερες γενεές με όλον τον πλούτο και τα δικαιώματα που η ιστορία της έχει δικαίως απονείμει. Να επιδιώκουμε την ορθή δια βίου μάθησή της, να επιζητούμε την γνώση του απαράμιλλου γλωσσικού της πλούτου και να συμμετέχουμε ενεργά στην μελλοντική της εξέλιξη. Αυτός είναι και ο σκοπός της ύπαρξης και λειτουργίας των Σχολείων της Ελληνορθόδοξης Παροικιακής μας Εκπαίδευσης. Όπως πάντα, η καθ’ ημάς Ιερά Αρχιεπισκοπή θα είναι πάντα αρωγός κάθε προσπάθειας και κάθε ωραίου αγώνα της Ομογένειας για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Γένους μας. Γι’ αυτό συγχαίρω θερμά όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται διά την διδασκαλία της και την διαφύλαξή της σε επιστημονικό επίπεδο.

Επαναλαμβάνω και θερμά συμβουλεύω από βάθους καρδίας την Ελληνορθόδοξη Αποδημία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας να στηρίξουν οικονομικά και ηθικά τα Ημερήσια και Νυκτερινά μας Σχολεία για να έχουν τα πνευματικά εφόδια να λειτουργούν ομαλά και να είναι παράγοντες πολιτισμού,προόδου, ειρήνης και συνεργασίας των πολιτών της χώρας που διαβιώνουμε, και όχι μόνο.

Σας συγχαίρω για όλες σας τις προσπάθειες και τα ωραία επιτεύγματα που σημειώσατε κατά την διαρρεύσασα Σχολική χρονιά 2014-15, και ευχόμενος ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και ευχαριστώ θερμά για  την συμμετοχή στις προσπάθειες όλων μας για την προάσπιση της Γλώσσας και πνευματικής Κληρονομιάς μας, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, 10 Ιουνίου 2015

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: