Saturday 19 July 2008

Ένας Παλαιολόγος...

...στην Αγγλία

Πριν από ένα χρόνο περίπου ευρισκόμενος στο Πλύμουθ της Νότιας Αγγλίας, όπου συμμετείχα σε Συνέδριο, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και τον μεσαιωνικό Αγγλικανικό Ναό των Αγίων Leonard και Dilph, στην περιοχή Landulph της ΝΑ Κορνουάλης.

Στο Ναό αυτό είναι ενταφιασμένος ο Θεόδωρος Παλαιολόγος, κατευθείαν απόγονος του Θωμά, αδελφού του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος απεβίωσε εκεί το 1636.

Ο τάφος βρίσκεται σήμερα δυστυχώς χαμένος κάτω από το δάπεδο του Ναού, αλλά μια μπρούτζινη αναμνηστική πλάκα ενημερώνει τους προσκυνητές για το σχετικό ιστορικό. Πάντως οι τοπικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες εκεί, έχουν γνώση και συνείδηση της μεγάλης σημασίας που έχει για εμάς τους Έλληνες το σημείο εκείνο, κι έτσι αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ευγένεια την συγκίνηση που μας δημιουργεί η επίσκεψή μας στο Ναό αυτό.

2 comments:

Serafim said...

Μου θύμησε τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Κολωνία και τους εκεί βυζαντινούς τάφους.

Anastasios said...

Με πρόλαβες. Λένε ότι κάποια πνεύματα συναντώνται. Ετοιμάζω αφιέρωμα σε εκείνο το Ναό. Σήμερα το πρωΐ κοιτούσα τις ωραίες φωτογραφίες που είχαμε βγάλει εκεί.