Tuesday 15 July 2008

Marlow


Η μικρή αλλά ιστορική πόλη Marlow, που βρίσκεται 30 μίλια δυτικά του Λονδίνου, πάνω στις όχθες του ποταμού Τάμεση, είναι μια γραφική πόλη η οποία άρχισε να πρωτοδομείται τον 11ο αιώνα. Από το 1721 άρχισε να λειτουργεί εκεί η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων της Αγγλίας, η οποία αργότερα, το 1812, μεταφέρθηκε στο Sandhurst, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του Marlow είναι η κρεμαστή γέφυρά του. Στο ίδιο σημείο υπήρχε γέφυρα από πριν το 1227. Η σημερινή γέφυρα κατασκευάσθηκε εκεί μεταξύ 1829 και 1832.

Το Marlow, λόγω της εξαίρετης φυσικής ομορφιάς του, ικανής να εμπνεύσει κάθε δημιουργό, προσέλκυσε πολλούς και διάφορους αγγλόφωνους και όχι μόνο ποιητές και άλλους καλλιτέχνες. Πολλοί κατοίκησαν στην πόλη για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ποιητής Percy Bysshe Shelley με την συγγραφέα σύζυγό του Mary Shelley, η οποία έγραψε το γνωστό έργο Frankenstein. Ένας άλλος πολύ γνωστός ποιητής που έζησε για ένα διάστημα στο Marlow ήταν και ο T.S. Eliot. Στα 1830 έζησε εκεί ο G.P.R. James, ο οποίος ήταν ο γνωστότερος συγγραφέας της εποχής του, θεωρούμενος τότε ως ιδιαίτερα δημοφιλής και γόνιμος δημιουργός.

Δίπλα από την γέφυρα του Marlow βρίσκεται ο Αγγλικανικός Ναός των Αγίων Πάντων. Ο σημερινός Ναός χτίσθηκε το 1835 πάνω στα ερείπια του προηγούμενου που υπήρχε εκεί από το 1070.




Συνήχηση

Ένα κατάξανθο ανοιξιάτικο πρωϊνό
στη γη που αγάπησαν οι βασιλείς
και οι άξιοι ποιητές
η εκκλησία πάντων των αγίων
δίπλα στη μετέωρη διάβαση
γέμισε ήχους υδατογενείς
που ενώ άλλοτε την πλημμύριζαν
με υγρασία αφόρητη
τώρα την επιδοτούν
με την ειρηνική
συνήχησή τους.

Η γέφυρα του πάσχα
πάνω από τα ζώντα ύδατα
ταλαντεύεται.
Η πίστη όμως των αγίων πάντων
μέσα και γύρω
από τον βικτωριανό ναό
με τις μεσαιωνικές καταβολές
παραμένει ακλόνητη
και σταθερή
-προσμονή μεταμόρφωσης
μιας απαρέμφατης φύσης.
.
T.B.

No comments: