Monday 4 August 2008

Δεκαπενταύγουστος

Διανύουμε και πάλι την ωραία περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση η περίοδος αυτή έχει μεγάλη σημασία. Ο φιλόθεος λαός μας αγαπάει πάρα πολύ και ευλαβείται υπέρμετρα την Παναγία, μητέρα του Κυρίου μας και όλων των Χριστιανών, και προετοιμάζεται ανάλογα για να εορτάσει το "Πάσχα του Καλοκαιριού" στις 15 Αυγούστου.

Αυτή την εποχή η νηστεία, οι Ιερές Παρακλήσεις, το καλοκαιρινό κλίμα και οι ανανεούμενες -λόγω διακοπών- ανθρώπινες σχέσεις (συγγενικές και φιλικές), δίνουν μια άλλη νότα στην καθημερινότητά μας. Το μυαλό και η ψυχή ξεφεύγουν από την μυρωδιά της γης και προσανατολίζονται στα πνευματικά και στα μεταφυσικά. Για να επιτευχθεί η διαδικασία αυτή χρειάζονται κάποια "μέσα". Ένα από αυτά είναι η εικόνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε μάλλον οπτικοί τύποι. Καταλαβαίνουμε καλύτερα και πιστεύουμε πιο βαθειά σε κάτι όταν έχουμε μπροστά μας κάποια ορατή αναφορά. Έτσι οι εικόνες παίζουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα. Μια από τις ωραιότερες εικόνες της Παναγίας μας, που προσωπικά έχω δει ποτέ, είναι και η παρακάτω:

Αυτή η εικόνα έχει τον τίτλο: "Παναγία Φιλανθρωπινή". Σχετίζεται δε άμεσα με το ομώνυμο ίδρυμα, με την επίσημη ονομασία "Κέντρο Κοινωνικής Συμπαραστάσεως, Ιατρικής Προλήψεως και Ερεύνης <<Παναγία η Φιλανθρωπινή>>", που λειτουργεί στο σπουδαίο Μοναστήρι της Ορμύλιας στη Χαλκιδική.

No comments: