Tuesday 5 August 2008

Αλέξης Καπράρας...

...ο Απόδημος Ζωγράφος

Ο Αλέξης Καπράρας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα. Κατόπιν ειδικεύθηκε στις Καλές Τέχνες στο Royal College of Art του Λονδίνου.

Στη συνέχεια δίδαξε για ένα διάστημα ζωγραφική και αγιογραφία στον Πειραιά. Ακολούθως μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάζεται μόνιμα από τότε.
Έργα του έχουν εκτεθεί σε σόλο εκθέσεις αλλά και σε άλλες ομαδικές σε διάφορες χώρες όπως, Αγγλία, Δανία, Ελλάδα και Κύπρο. Πίνακές του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και σε συλλογές Υπουργείων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η έμπνευση του Καπράρα, όπως προφανώς και κάθε καλλιτέχνη, έχει μια πολυποικιλότητα στην προέλευσή της. Έχει ρίζες ελληνικές και βυζαντινές, αλλά αναζητεί και άλλες ιδέες, βουτώντας μέσα στην ψυχή και την διάνοια της δικής του ιδιοσυγκρασίας και ιδιοπροσωπίας.
Η τέχνη του έχει επίσης και εποχές, κατά τις οποίες ασχολείται με ένα θέμα, ή μία τεχνική, ή μια εικονική διαλεκτική. Το τελευταίο διάστημα αποτυπώνει και ιστορεί την έμπνευσή του χρησιμοποιώντας στάλες νερού / βροχής.

Τα έργα του αυτά θυμίζουν και τους στίχους του ποιητή:

«Είμαι πάνω στο δρόμο
αλλά ακουμπάω σ’ ένα καταδεκτικό σύννεφο
που με μεταφέρει γοργά στο όνειρο
και μένω εκεί
μέχρι ο καθαριστήρας του τζαμιού
να μεριάσει από μπροστά μου
τις καλοπροαίρετες σταγόνες της βροχής
που λειτουργούν
ως ευγενικά πρίσματα.

Η κίνηση ρέει
μα το όνειρο μένει
και το βλέπω από το καθρεπτάκι
του οδηγού
να με κοιτάζει λυπημένο.

Στο επόμενο μποτιλιάρισμα
θα είναι πάλι εκεί».
Ο Αλέξης Καπράρας είναι φτιαγμένος από την ειδική στόφα των μεγάλων καλλιτεχνών, με ελληνικές βάσεις, αλλά και με ένα πνεύμα παγκοσμιότητας και οικουμενικότητας, που του προσφέρει την δυνατότητα της διείσδυσης στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Η συνέχεια στο έργο του και η σταθερότητα στις αρχές και τις αξίες που ακολουθεί πάντα, θα του εξασφαλίσουν σίγουρα μεγάλη επιτυχία, και βέβαια διεθνή καταξίωση και αναγνώριση, την οποία ονειρεύεται κάθε προικισμένος καλλιτέχνης.

1 comment:

Anonymous said...

Ένας αληθινός καλλιτέχνης. Κοιτάζοντας τα έργα του, οι στάλες νερού αφήνουν στην ψυχή ξεχωριστά μηνύματα ζωής και ελπίδας...ΑΣ