Wednesday 31 December 2008

York Minster

O πρώτος Ναός κτίσθηκε στο York της Βόρειας Αγγλίας το έτος 627. Αυτό ήταν ένα κτίριο απλό, ξύλινο. Στα επόμενα χρόνια κτίσθηκε στο ίδιο σημείο ένας μικρός Ναός από πέτρα, ο οποίος κάηκε το 1069, όταν εισέβαλαν στην πόλη οι Νορμανδοί.

Μεταξύ των ετών 1080-1100 οικοδομήθηκε από τους Νορμανδούς, σε άλλο σημείο της πόλης, ο μεγαλοπρεπής Καθεδρικός Ναός που υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα.

Στη διάρκεια των αιώνων έγιναν αρκετές αλλαγές και προσθέσεις στο κτίριο, το οποίο αποτελεί την καθέδρα του δεύτερου τη τάξει Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου.

Ο νέος χρόνος (2009) θα φέρει ένα μεγάλο έργο για τον ιστορικό αυτό Ναό. Συγκεκριμένα θα ξεκινήσει το έργο με την ονομασία «York Minster Revealed». Είναι ένα πενταετές πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης, που θα κοστίσει 10 εκατομμύρια λίρες.

Το Μεγάλο Ανατολικό Τζάμι (Great East Window) του Ναού είναι το μεγαλύτερο τέτοιο μεσαιωνικό αγιογραφημένο τζάμι που σώζεται στην Αγγλία και είναι η παλαιότερη τέτοια αγιογραφία σε τζάμι που είναι υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη. Η αγιογραφία σχετίζεται με την Αποκάλυψη και είναι βασισμένη στο θέμα «Εγώ ειμι η αρχή και το τέλος».

Στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού έχει τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Μεγ. Κωνσταντίνου. Ο λόγος είναι ότι στην Ρωμαϊκή τότε πόλη του York (που την εποχή εκείνη είχε την ονομασία Eboracum) έλαβε χώρα η ανακήρυξη του σε Αύγουστο στις 25 Ιουλίου 306. Mάλιστα, το 2006 γιορτάστηκε η 1700η επέτειος του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο, για εμάς τους Ελληνορθοδόξους, είναι η βυζαντινή εικόνα του Αγ. Πέτρου, τοποθετημένη σε διακριτό σημείο στον Καθεδρικό Ναό του York. Ο Αγ. Πέτρος είναι ο Προστάτης Άγιος αυτού του ωραίου Ναού.
.

No comments: