Monday 6 July 2009

Εκκλησάκι στο Αεροδρόμιο

Μια πολύ όμορφη και γλυκειά βιωματική εμπειρία μπορεί να νιώσει κανείς επισκεπτόμενος το εκκλησάκι στο πρώτο όροφο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ώς γνωστόν, έχει καθιερωθεί από χρόνια τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια να προσφέρουν έναν ήσυχο χώρο προσευχής και περισυλλογής.

Στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης συνηθίζεται να προσφέρεται ένα δωμάτιο που είναι μάλλον διαθρησκειακός χώρος λατρείας.

Στο δικό μας αεροδρόμιο -πολύ σωστά- οργανώθηκε ένα Ορθόδοξο παρεκκλήσι, το οποίο φαίνεται ότι λειτουργείται ως κανονικός Ορθόδοξος Ναός.

Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη, στον «ταξιδιώτη» για την ακρίβεια, είναι οι όμορφες εικόνες - τοιχογραφίες, ζωγραφισμένες στην βυζαντινή τεχνοτροπία, αλλά σε κάπως πιο ελεύθερο (και λίγο αφηρημένο) ύφος, από τον γνωστό αυστηρό και τέλεια δομημένο ρυθμό της ελληνορθόδοξης εικονογραφίας.

Αξίζει σίγουρα να το επισκεφθεί κανείς όταν θα βρεθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

7 comments:

logia said...

παρόλο που ταξιδεύω πολύ συχνά δεν ήξερα οτι υπάρχει αυτό το εκκλησάκι στο αεροδρόμιο
με τις πανέμορφες αγιογραφίες...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ όμορφο
Πιο απαλά και ευχάριστα χρώματα από τα "σκληρά" της παραδοσιακής βυζαντινής αγιογραφίας

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ logia,

Ανέβα στον πρώτο όροφο του "Ελ. Βενιζέλος" και θα σε κατευθύνουν οι ταμπέλες σε μια ήσυχη γωνιά, όπου θα ανακαλύψεις κυριολεκτικά έναν πολύτιμο θησαυρό.

Κι ενώ θα βρίσκεσαι μέσα στην αγωνία και το άγχος, που συνοδεύουν πάντα τον ταξιδευτή, θα νιώσεις μια πηχτή γαλήνη να σου γεμίζει το είναι.

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Οι εικόνες αυτές μου θυμίζουν πολύ έργα παιδιών. Απαλά χρώματα, μισοτελειωμένα σχέδια...

"Εάν μη γένησθε ως τα παιδία, ου μη εισέλθητε...".

Σοφία said...

Δεν το είχα προσέξει (μάλλον γιατί στο αεροδρόμιο πάω πάντα μισή ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης μου). Την επόμενη φορά που θα βρίσκομαι εκεί από νωρίς θα το επισκευτώ!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Σίγουρα αξίζει να το δεις και να το προσέξεις.

eleanna said...

ποιος ειναι ο αγιογραφος?? γνωριζει κανεις??

ευχαριστω εκ των προτερων