Sunday 6 December 2009

Χριστιανική ταυτότητα στην Αγγλία

Στην ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας πραγματοποιείται αυτή την εποχή μια δημοσκόπηση σχετικά με τα θρησκευτικά πιστεύω των Άγγλων. Τα αποτελέσματα δίνονται αυτόματα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην εισαγωγή ενημερωνόμαστε ότι 71.6% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησαν κατά την απογραφή του 2001 ότι είναι χριστιανοί, αν και από αυτούς μόνο το 15% ανήκει σε κάποια χριστιανική ομολογία ή εκκλησιάζεται.

Η εν λόγω δημοσκόπηση ρωτάει αυτούς που λαμβάνουν μέρος και θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς, γιατί δεν εκκλησιάζονται. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν διατυπωθεί οι ερωτήσεις μάλλον κάνει την άσκηση αυτή κάπως δύσκολη για εκείνους που εκκλησιάζονται.

Μέχρι τώρα 3239 άτομα όλων των ηλικιών και πολιτισμών έχουν λάβει μέρος. 2114 είναι άνδρες, ενώ 1125 γυναίκες. Από αυτούς μόνο 207 δεν είναι κάτοικοι στη Βρετανία. Όλοι οι υπόλοιποι είναι. Αν υπολογίσουμε ότι συνήθως οι κοινές δημοσκοπήσεις βασίζονται σε 1000 άτομα, το παραπάνω δείγμα είναι πολύ καλό. Από αυτούς που έχουν λάβει μέρος 77% δηλώνουν χριστιανοί προς τους άλλους, ενώ το 18% δηλώνουν χριστιανοί προς τους φίλους τους.

Όσον αφορά τις ηλικίες τα άτομα βλέπουμε να κατανέμονται -σχεδόν με απόλυτη αναλογία- ως εξής:

Κάτω των 20: 216
20-30: 533
30-40: 575
40-50: 644
50-60: 637
60-70: 508
Άνω των 70: 126
.
Στην έρευνα αυτή φαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς που απάντησαν εκκλησιάζονται σε εβδομαδιαία βάση και προσεύχονται καθημερινά. Στην ερώτηση «γιατί οι άνθρωποι δεν εκκλησιάζονται σήμερα», ο λιγώτερο σημαντικός λόγος που δηλώθηκε είναι η έλλειψη χρόνου. Αρκετοί λένε πως «δεν αισθάνονται άνετα», άλλοι απαντούν πως «δεν βρήκαν την εκκλησία που να τους αρέσει», ενώ μερικοί υποστηρίζουν πως «δεν χρειάζεται να πάνε στην εκκλησία για να λογιάζονται χριστιανοί».

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι 57% δήλωσαν πως θα πήγαιναν συχνότερα αν μπορούσαν! Αυτά τα άτομα βρίσκουν πως τους εμποδίζουν να εκκλησιάζονται μερικοί λόγοι, όπως εργασία, οικογένεια, και άλλοι λόγοι, αλλά όχι η ίδια η Εκκλησία.
.
Ο χριστιανισμός είναι βέβαια ιστορία και παράδοση, αλλά είναι οπωσδήποτε και παρόν και μέλλον, προς το οποίο έχουμε λόγο πάντα να προσβλέπουμε όλοι μας, με πνεύμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η δημοσκόπηση αυτή βοηθάει σίγουρα την Εκκλησία να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και να κάνει ανάλογο ποιμαντικό σχεδιασμό.

No comments: