Wednesday 13 January 2010

O OHE αφιέρωσε το 2010...

...σε τέσσερα μεγάλα και σπουδαία θέματα. Αυτά είναι:

- Επικοινωνίες
- Επαναπροσέγγιση Πολιτισμών
- Βιοποικιλότητα
- Νεότητα


1. Διεθνές Έτος Επικοινωνιών
Είναι οπωσδήποτε παγκοίνως γνωστό πόσο μεγάλη σημασία και αξία έχει η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Στην εποχή μας οι μέθοδοι επικοινωνιών έχουν αυξηθεί και αναβαθμισθεί. Έχουν μηδενισθεί πια οι αποστάσεις και οι νέες τεχνολογίες επικοινωνιών κυβερνούν κυριολεκτικά τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα στον πολιτισμένο κόσμο.


2. Διεθνές Έτος Επαναπροσέγγισης Πολιτισμών
Είναι αλήθεια πως το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις σύγχρονες κοινωνίες, αφού οι περισσότερες είναι ήδη πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές. Αυτό δημιουργεί αυτόματα ανάγκες για διάλογο, προσέγγιση, κατανόηση και βέβαια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.


3. Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας
Τα Ηνωμένα Εθνη κυρήσσουν τη φετινή χρονιά Ετος Βιοποικιλότητας, προειδοποιώντας ότι ο σημερινός ρυθμός απώλειας ειδών είναι 1.000 φορές μεγαλύτερος του κανονικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο πλανήτης χάνει σήμερα τρία είδη ανά ώρα, και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η Γη διανύει το έκτο κύμα μαζικών εξαφανίσεων στην ιστορία της. Το φαινόμενο απειλεί όχι μόνο τα είδη που χάνονται, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα που χάνει φυσικούς πόρους αξίας «τρισεκατομμυρίων δολαρίων».



4. Διεθνές Έτος Νεότητας
Mέσω του Έτους αυτού τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να αναβαθμίσουν την συμμετοχή των Νέων σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, θα ήθελαν να δουν τους διάφορους τομείς της κοινωνίας να συνεργάζονται με τους Νέους και τους Οργανισμούς Νεολαιών, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν πλήρως οι ανάγκες και οι ανησυχίες της Νεολαίας κι επίσης να αναγνωρισθούν οι προσφορές των Νέων προς την κοινωνία.

No comments: