Sunday 21 November 2010

Εισόδια της Θεοτόκου


Η σημερινή εορτή, τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Ναό, είναι μια από τις μεγάλες Θεομητορικές εορτές. Σύμφωνα με το ιστορικό της εορτής, η Άννα, μητέρα της Θεοτόκου, επειδή πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή της στείρα, χωρίς να γεννήσει παιδί, παρακάλεσε προσευχόμενη το Θεό, μαζί με τον άνδρα της Ιωακείμ, να τους χαρίσει παιδί. Και αν γινόταν αυτό, θα το αφιέρωναν στο Θεό.

Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε και η Άννα γέννησε την Υπεραγία Θεοτόκο Μαρία. Όταν αυτή έγινε τριών χρονών, την πήραν οι γονείς της και την αφιέρωσαν στο Θεό, αφήνοντάς την στο Ναό. Εκεί η Παρθένος έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια.

Το Απολυτίκιο της εορτής:

«Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον,
καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις,
Ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται,
καὶ τὸν Χριστὸν τοὶς πᾶσι προκαταγγέλλεται,
Αὐτὴ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν,
Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις».

Το Κοντάκιο της εορτής:

«Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος,
ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος,
τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ,
σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκω Κυρίου,
τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνευματι θείω,
ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ,
Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος».

Την παρούσα εορταστική ανάρτηση συνοδεύει μια όμορφη και πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας, η Παναγία η Κοσμοσώτηρα - Προστάτις της Θράκης. Η Θράκη μας έχει, για ευνόητους εθνικούς λόγους, μεγάλη ανάγκη την προστασία και τη σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Είναι πολύ συγκινητικό πως στο κάτω μέρος της εικόνας, όπου εικονίζεται ο χάρτης της Θράκης, βλέπουμε τη γραμμή του δρόμου να φεύγει από την Αλεξανδρούπολη, να... χάνεται στα βάθη της Ανατολικής Θράκης και να κατευθύνεται προς τη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, την οποία προστατεύει επίσης η Υπέρμαχος Στρατηγός.

Ας ευχηθούμε να δούμε και κάποια άλλα εισόδια της Θεοτόκου κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν! Ο νοών νοείτω!

2 comments:

VAD said...

Δε θυμάμαι αν σου το έχω ξαναγράψει,στο χωριό μου την έλεγαν Παναγία Ξεισπιρίτ'σα(ξεσπειρίτισσα),
υποτιθεται ότι σημερα τελειωνει η σπορά των σιτηρών...

Βοήθειά μας...

Anastasios said...

@ VAD,

Η πνευματικότητα και το μυστήριο της Ορθοδοξίας από τη μια μεριά κι ο λαϊκός μας πλούτος από την άλλη κρατούν ακόμα το έθνος μας ζωντανό.

Χρόνια πολλά και Καλά!