Tuesday 30 November 2010

Ο Πρωτόκλητος στο Λουτράκι

Σήμερα η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη του Αγίου Ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

O Πρωτόκλητος ίδρυσε, κατά την Παράδοση, την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και τελικά μαρτύρησε στην Πάτρα.

Όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης ο Απ. Ανδρέας πέρασε και από το όμορφο Λουτράκι.
.

Στην ιστορική αυτή πόλη παρέμεινε κρυπτόμενος, όταν εδιώκετο προσπαθώντας να φθάσει από την Κόρινθο στην Πάτρα.

Δίπλα από το σημείο εκείνο όπου εκρύβη ο Απόστολος, κτίσθηκε το 1345 μ.Χ. Ιερός Ναός για να θυμίζει το πέρασμα του Αγ. Ανδρέα από το μέρος αυτό.

Εκείνος που έδωσε εντολή να κτισθεί ο Ναός αυτός ήταν ο Ιωάννης Καντακουζηνός, ευσεβής Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο οποίος μετά την αυτοκρατορική θητεία του εκάρη μοναχός στο Άγιον Όρος.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Πολύ ενδιαφέρον! Έχω πάει στο Λουτράκι δυο φορές, και δεν έτυχε να ακούσω για το προσκύνημα αυτό, που δείχνει τελείως παραμελημένο, αν κρίνω από τις φωτογραφίες σας. Μήπως πρέπει να τεθεί υπόψη της τοπικής Μητροπόλεως;

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Η αλήθεια είναι πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Δεν γνωρίζω πως είναι σήμερα το μνημείο αυτό. Αν είναι ακόμα έτσι, προφανώς χρειάζεται να γίνει κάτι. Πάντως η Ελλάδα μας είναι γεμάτη από μνημεία και τώρα με τις οικονομικές δυσκολίες δεν νομίζω πως θα προσφέρονται εύκολα κονδύλια για τέτοια μνημεία. Ας ευχηθούμε να ξεπεράσουμε γρήγορα τα προβλήματα.