Friday 25 May 2012

Θεσπιέων μνήμη

          Είναι χαρακτηριστική η στάση των Ελλήνων, να έχουν επιλεκτική μνήμη. Έτσι έγινε και στις Θερμοπύλες. Παρότι πολέμησαν και θυσιάσθηκαν αρκετοί συνέλληνες, μόνο ο Λεωνίδας κι οι 300 Σπαρτιάτες έμειναν στην ιστορία. Είναι να απορεί κανείς πως και με ποιά κριτήρια γίνεται η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Και δεν αναφέρομαι σε υποκειμενική κριτική δεδομένων και καταστάσεων, αλλά σε ακριβή και αυστηρή καταγραφή γεγονότων.
.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στην τριήμερη μάχη των Θερμοπυλών πολέμησαν περίπου 7000 Έλληνες. Μαζί με τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες στο πεδίο των μαχών βρίσκονταν και οι εξής: 700 Θεσπιείς, 1000 Φωκείς, 1000 Λοκροί, 400 Θηβαίοι, 1000 Αρκάδες, 500 Τεγεάτες, 900 Μεσσήνιοι (είλωτες), 500 από τη Μαντινεία, 120 από τον Ορχομενό, 200 από τον Φλιούντα, 80 Μυκηναίοι και 400 Κορίνθιοι.
.

Την τελευταία όμως ημέρα των μαχών, όταν έγινε γνωστή η προδοσία του Εφιάλτη, εκείνοι που αποφάσισαν να μείνουν και να πολμήσουν μέχρι τέλους ήταν όσοι είχαν απομείνει από τους Σπαρτιάτες και τους Θεσπιείς. Αυτός τελικά είναι κι ο λόγος για τον οποίο στις Θερμοπύλες υπάρχουν σήμερα δύο ξεχωριστά μνημεία. Ένα εντυπωσιακό για τον Λεωνίδα και τους στρατιώτες του κι ένα άλλο, απλό και ταπεινό μνημείο, αν και πολύ όμορφο καλλιτέχνημα, αφιερωμένο στους Θεσπιείς.
.

Το εν λόγω μνημείο με την ακέφαλη ανδρική μορφή συμβολίζει την ανώνυμη δημοκρατική προσφορά των 700 Θεσπιέων προς την Πατρίδα. Τα προτεταμένα στήθη συμβολίζουν τον αγώνα, την ανδρεία, τη δύναμη και την γενναιότητα των αγωνιστών.
.

Το ανασηκωμένο φτερό συμβολίζει τη νίκη, τη δόξα, την ψυχή, το πνεύμα και την ελευθερία. Το τσακισμένο φτερό επισημαίνει την εκούσια θυσία και τον θάνατο. Το γυμνό κορμί δε, συμβολίζει τον έρωτα, πρώτο θεό των Αρχαίων Θεσπιέων, ο οποίος θεωρείται ως ο θεός της δημιουργίας, της ομορφιάς και βέβαια της ίδιας της ζωής!

No comments: