Sunday 20 January 2013

Θεία Λειτουργία Αγ. Γρηγορίου


Στο Πρόγραμμα των Εορτασμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας για τους Τρείς Ιεράρχες και για τα Ελληνικά & Χριστιανικά Γράμματα, περιλαμβάνεται και η τέλεση μιας αρχαίας Θείας Λειτουργίας, αυτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Η Θεία αυτή Μυσταγωγία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Αγίας Παρασκευής στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου, την προσεχή Τετάρτη στις 7.00 μ.μ.

Η εν λόγω Θεία Λειτουργία προέρχεται από 4 αρχαίες πηγές. Πρόσφατα μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, Κληρικών και λαϊκών Θεολόγων (ένας από τους οποίους είναι και ο πρωτότοκός μας Δημήτρης), επεξεργάσθηκαν το υλικό από τις πηγές αυτές και συνέταξαν τη Θεία αυτή Λειτουργία, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου.

Για πρώτη φορά τελέσθηκε η Θεία αυτή Λειτουργία πέρσι τέτοιες ημέρες στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων του κεντρικού Λονδίνου. Φέτος θα αλλάξει στέγη αλλά θα την τελέσουν οι ίδιοι Ιερείς και θα ψάλλουν οι ίδιοι Ιεροψάλτες όπως και πέρσι.

Δύο θα λέγαμε είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Γρηγορίου:

1.     Το αρχαϊκό και απλό της δομής της.

2.     Το ποιητικό ύφος και η ομαλή και γλυκεία ροή του κειμένου της. Αυτό βέβαια συμβαίνει λόγω του ότι ο Άγιος Γρηγόριος ήταν -εκτός των άλλων- και έμπειρος ποιητής και εξαίρετος καλλιτέχνης του έλληνα λόγου.

Όσοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία αυτή σίγουρα θα αισθανθούν ότι κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο, και μια επίσκεψη στην χρυσή εποχή των Μεγάλων Πατέρων της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

3 comments:

Modern Father said...

η ωρα η καλη...να την τελεσετε...εχετε ενδεδειγμενο εγχειριδιο ως ιερατικο?θα μπορουσα να το προμηθευθω απο καπου? και αλλη μια ερωτηση θελω να ξερω αν υπαρχει διγλωσσο εγκολπιο γαμου εις τα ελληνικα και τα αγγλικα???

Anastasios said...

Αν θέλεις στείλε μου e-mail και θα σου στείλω αυτά που έχω.

Το e-mail μου: AnastasiosDS@aol.com

Α. Παπαγιάννης said...

Η 'Θεία Λειτουργία του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου', σε επιμέλεια π. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη από το University Studio Press το 2010 [ISBN 978-960-12-1977-6]. Από τα φοιτητικά μου ακόμη χρόνια την είχαμε κάνει αρκετές φορές στους Αγ. Αποστόλους της Θεσσαλονίκης, όπως και όλες τις σωζόμενες αρχαίες λειτουργίες (Αποστολικών Διαταγών, Αγ. Μάρκου κτλ).