Sunday 10 February 2013

Διδάσκοντας τον Άγ. Χαράλαμπο


Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους του θαυματουργού σήμερα. Κάθε Ορθόδοξη εκκλησιά τιμά και πανηγυρίζει τη μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου μας σήμερα.

Στο Ελληνικό μας Κολέγιο μοιράσαμε στις 3 βάρδιες (Παρασκευή βράδυ, Σάββατο πρωΐ και Σάββατο απόγευμα) το σχέδιο της παρούσας ανάρτησης. Στα μεγάλα παιδιά της Παρασκευής είχα την ευκαιρία να τους μιλήσω με άνεση για τον Άγιο, για την Ιερωσύνη, για το μαρτύριό του, για τους διωγμούς των Ρωμαίων, για τις κατακόμβες και τελικά για το διάταγμα των Μεδιολάνων (που φέτος εορτάζουμε την επέτειο των 1700 χρόνων από την υπογραφή του), το οποίο έφερε την ανεξιθρησκία σε όλους και ιδιαίτερα στους χριστιανούς.

Το Σάββατο το πρωΐ, έχοντας ενώπιόν μου πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας και του Δημοτικού, σκέφθηκα να τους μιλήσω λίγο γενικώτερα, χωρίς να αναφέρω μαρτύρια, διωγμούς και αγριότητες, για ευνόητους παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους. Είπαμε για τον Άγιο, για την Ιερωσύνη και την ισόβια αφιέρωσή του, για το ότι δεν υπήρχαν ναοί την εποχή του, ενώ από τα χρόνια του Μεγ. Κωνσταντίνου, με την ελευθερία που καθιερώθηκε στη θρησκευτική έκφραση άρχισαν οι χριστιανοί να κτίζουν ωραίους ναούς. Νομίζω πήγε κι αυτή η συνάντηση μια χαρά.

Στο απογευματινό τμήμα, που έχει ανάλογα παιδιά όπως το πρωϊνό, και ίσως και μικρότερης ηλικίας, ανέφερα ανάλογα λόγια όπως και το πρωΐ. Και να που πετάγεται ένας πανέξυπνος πιτσιρικάς, 9 ετών, καλά καταρτισμένος όπως φάνηκε, ζήτησε το λόγο κι άρχισε να μιλά, διδάσκοντάς μας για τους διωγμούς και για το μαρτύριο του Αγ. Χαραλάμπους, και για τους «σκοτωμούς», όπως χαρακτηριστικά είπε, των χριστιανών την εποχή εκείνη. Ακούστηκαν, λοιπόν, όλα. Κι εγώ προσπαθούσα να μην εκφράσω «σκληρό» λόγο, για να είμαι πολιτικά και παιδαγωγικά ορθός! Τελικά, όπως λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος, «Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»!

No comments: