Saturday 10 May 2014

Aegean Sea Dispute - Διαμάχη για το Αιγαίο


Ο πρωτότοκος γιός μας Δημήτρης Σαλαπάτας, Θεολόγος - Διεθνολόγος και Υποψήφιος Διδάκτορας, εξέδωσε πρόσφατα το πρώτο βιβλίο του (στην αγγλική), με θέμα: «The Aegean Sea Dispute between Greece and Turkey – The Consequences for NATO and the EU»! Tην έκδοση ανέλαβαν οι γνωστές εκδόσεις "ΑΚΑΚΙΑ"! 


Το κείμενο του εν λόγω βιβλίου είναι βασικά το κείμενο της διατριβής του νέου συγγραφέα, την οποία εκπόνησε μέσα στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών του, στο Κολέγιο Queen Mary, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, για την απόκτηση του Μάστερ των Διεθνών Σχέσεων.

H μελέτη αυτή είναι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αρκετά περίπλοκη. Αφορά τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο, που είναι ένα διαρκές πρόβλημα μεταξύ των δύο συμμαχικών κρατών. Η διαφορετική ερμηνεία των συνθηκών συνέβαλε στην επικράτηση της διαφωνίας αυτής.

Αυτή η διαμάχη συνίσταται σε πέντε βασικά ζητήματα. Η Ελλάδα αποδέχεται μόνο ένα, και συγκεκριμένα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Τουρκία έχει εισάγει και επιμένει σε άλλα τέσσερα ζητήματα, τα οποία είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, ο εθνικός εναέριος χώρος και το FIR πάνω από το Αιγαίο, η αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου και, τέλος, η διαμάχη για ορισμένα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, όπου οι γείτονες έχουν παρουσιάσει το θέμα των γκρίζων ζωνών.

Τα παραπάνω θέματα υφίστανται για πολύ καιρό, ειδικά μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), όπου το σημερινό status quo στο Αιγαίο καθιερώθηκε, για οικονομικούς, πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους.


Η διαφωνία για το Αιγαίο δεν έχει συνέπειες μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία. Επηρεάζει επίσης, αρνητικά, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά, θα παράγει μελλοντικά προβλήματα, όχι μόνο για τα δύο κράτη, αλλά και για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ένας τρίτος ανεξάρτητος οργανισμός μπορεί να είναι τελικά αναγκαίος, προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης σχετικά με τη διαφορά αυτή, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αδυνατούν να επιλύσουν τη διαφορά αυτή από μόνες τους. 


Το πρώτο βιβλίο του ο νεαρός συγγραφέας το αφιέρωσε στους γονείς του! Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για το γεγονός αυτό. Toυ ευχόμαστε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδο το πόνημα αυτό κι επίσης να είναι το πρώτο από πολλά που θα βγουν από την εμπνευσμένη γραφίδα του νέου συγγραφέα!

Το βιβλίο μπορεί κανείς να το βρει και να το προμηθευθεί από εδώ!

No comments: