Thursday 12 February 2015

Το διοικείν


Πληθώρα είναι τα επαγγέλματα που ο άνθρωπος έχει να διαλέξει στην ζωή του. Επαγγέλματα βιοποριστικά ως επί το πλείστον, αλλά και επαγγέλματα προσφοράς και αφοσιώσεως  προς το σύνολον  των συνανθρώπων του,  όπως είναι ο Ιερός  Κλήρος, ο οποίος  ακούραστα ασχολείται με τα προβλήματα που δημιουργούνται στο πλήρωμα που υπηρετεί για το οποίο είναι ταγμένος να προσφέρει ηθική, κοινωνική αλλά και υλική υπηρεσία. Η Εκκλησία, μέσω του Ιερού Κλήρου, πρωτοστατεί στην οικονομική δυσκολία που έχει δημιουργήσει η ύφεση στην πατρίδα μας!


Ο καθένας ασχολείται με το τάλαντο που του έχει δοθεί και επιδιώκει να το αυξήσει λαμβάνοντας εκπαίδευση  από τα παιδικά του χρόνια.  Αλλά όλα τα επαγγέλματα είναι καλά και ιερά. Κατά την ταπεινή μου γνώμη όμως ένα είναι από τα πλέον δύσκολα που προυποθέτει πάρα πολλά προσόντα για να είναι επιτυχής στην εργασία του ο άνθρωπος. Το επάγγελμα αυτό ονομάζεται ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Στην χώρα μας δυστυχώς δεν έχει δημιουγηθεί σχολείο  που να διδάσκεται το επάγγελμα αυτό, όπως παραδείγματος χάριν στη Μεγάλη Βρετανία. Το Σχολείο αυτό προετοιμάζει τους αυριανούς ηγέτες που θα διοικήσουν τον τόπο τους.  Βέβαια  είναι κρυφό τάλαντο η ικανότητα  στην διοίκηση, με επιπρόσθετη την εκπαίδευση που έχει λάβει  ο νέος.

Επάνω απ’ όλα όμως είναι το ηθικό ανάστημα, η αφοσίωση στη διοίκηση και η προσφορά χωρίς υστεροβουλίες. Ο διοικούμενος λαός  στο αντίκρυσμα της προσφοράς θα ακολουθήσει ατενίζοντας την διοίκηση με αγάπη και υπακοή στον διοικούντα. Ένα είναι όμως αλήθεια, ότι ζήλεια θα δημιουργηθεί στους αντιφρονούντες που θα προσπαθήσουν να παρασύρουν τον λαό με ψεύτικες υποσχέσεις και αυτοί βρίσκουν έδαφος όταν τους δοθεί  ένα κάποιο λάθος από μέρους της διοικήσεως. 

Πολύ δύσκολη λοιπόν η διοίκηση. Κάποιος που αφιέρωσε την ζωή του για να διοικήσει την πατρίδα του, με παράπονο εξεφώνησε λέγοντας «εστέγνωσε η ψυχή μου  για να διοικήσω τον τόπο που αγαπώ»  απαρνούμενος οικογένεια. Λόγια που δημιουργούν δέος και αγάπη  στον άνθρωπο αυτό.

Εύχομαι ολόψυχα στην πατρίδα, για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι,  να καταλάβουν οι διοικούντες το μυστικό της διοίκησεως για να βρεί κάποτε αυτή η χώρα  την θέση η οποία της ανήκει.

Νικόλαος Πούλιος
Ομότιμος Αρχιγραμματέας Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β.

No comments: