Thursday 5 March 2015

Ποιμαντική Υγείας στο Λονδίνο


Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σύσκεψη στην Κοινότητα Αγ. Αναργύρων Λονδίνου, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, και έλαβαν μέρος κληρικοί, ιατροί και αρκετοί ενορίτες.


Ομίλησαν ο Άγιος Θυατείρων, ο Ιερ. Προϊστάμενος της τοπικής Κοινότητας Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας, ο παρών ιστολόγος και πολλοί ιατροί. Η τοπική Κοινότητα προσέφερε πλούσια φιλοξενία.

Η ομιλία του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα, με θέμα «Προϊστορία -  Ίδρυση - Δραστηριότητες του Δικτύου του Οικουμ. Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας» είχε ως εξής:


Προϊστορία

Η Εκκλησία μας από αρχαιοτάτων χρόνων, από τη σύστασή της, ασχολείται με τον άνθρωπο, με τις ανάγκες, με τις αγωνίες του, με τη ζωή του, με τη χαρά αλλά και τον πόνο του.

Στην πορεία των αιώνων βρίσκουμε συγκεκριμένες αναφορές σε πολλούς Αγίους, οι οποίοι προσπάθησαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων για θεραπεία, για ίαση, για ανακούφιση από τον πόνο.

Έτσι, έχουμε την εκ των πραγμάτων δημιουργία της ομάδας των Ιαματικών Αγίων, κάποιοι από τους οποίους είχαν δραστηριοποιηθεί -κατά την διάρκεια της επίγειας ζωής τους- στον τομέα της υγείας και ασκούν θα λέγαμε την υψηλή εποπτεία του εκκλησιαστικού τομέα της ποιμαντική της υγείας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζουμε την προσφορά του ιατρού Αγίου Παντελεήμονα, που προσέφερε τις ιατρικές υπηρεσίες του δωρεάν στους ανθρώπους, επίσης την προσπάθεια που έκαναν οι Άγιοι Ανάργυροι για να επιτύχουν μεταμόσχευση ποδιού στα αρχαία χριστιανικά χρόνια, και τέλος τη δημιουργία νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά τα βυζαντινά χρόνια, με ευθύνη της Εκκλησίας, Ιερών Μονών και διακεκριμένων εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων.


Κι ας κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, αφού και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, ερχόμενοι στα νεώτερα χρόνια, όπου η πρόοδος όλων των επιστημών, ιδιαίτερα των Βιο-ιατρικών, έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Έτσι άρχισαν τις τελευταίες δεκαετίες να δημιουργούνται νέα θέματα και νέα διλήμματα, για τον άνθρωπο, την επιστήμη, την Εκκλησία.

Οι πρώτοι, από πλευράς Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας, που προσέγγισαν τα ζητήματα αυτά, ήταν η ομάδα του Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων Λεμεσού. Τα πρώτα πανελλήνια και πανορθόδοξα Συνέδρια, που αφορούσαν ζητήματα Βιο-ιατρικής Ηθικής, πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 1990 στη Λεμεσό. Πρόεδρος αυτού του Συνδέσμου είναι ο Δρ. Ανδρέας Προκοπίου. Η προσωπική μας φιλία με έφερε σε επαφή με τον τομέα αυτό και με έκανε έτσι ώστε να μελετήσω κι εγώ από τότε αυτά τα σημαντικά θέματα. Έτσι, μετείχα σε κάποια από τα εν λόγω Συνέδρια, και επιδόθηκα στη μελέτη και προώθηση των πορισμάτων τους εδώ στο Λονδίνο και στην Ελλάδα, μέσα από κάποιες ειδικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και διαλέξεις που έκανα κι εγώ ο ίδιος.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ μια προσωπική εμπειρία. Πριν από 16 χρόνια (και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου 1999) έκανα μια διάλεξη στη γενέτειρά μου, το Ναύπλιο, με θέμα «Κλωνοποίηση και άλλα σύγχρονα προβλήματα Βιο-ιατρικής Ηθικής». Η κλωνοποίηση ήταν το μεγάλο θέμα της εποχής εκείνης. Κάθε ημέρα διαβάζαμε στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το μισό ακροατήριο ήταν γιατροί, που κι αυτοί την εποχή εκείνοι αναζητούσαν πληροφορίες για τα θέματα αυτά. Όταν κατάλαβα τι συμβαίνει στην αίθουσα, πριν να αρχίσω, μίλησα με δυο φίλους γιατρούς, λέγοντας «μα, πώς μπορώ εγώ να μιλήσω σε εσάς για θέματα που είναι της επιστήμης σας;». Κι εκείνοι μου απάντησαν: «ξεκίνα τη διάλεξή σου, κι εμείς ψάχνουμε αυτόν τον καιρό να μάθουμε περισσότερες ιατρικές πληροφορίες και ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε πια είναι και η θέση της Εκκλησίας γύρω από τα θέματα αυτά».


Στην Ελλάδα την εποχή εκείνη τον εν λόγω τομέα μελετούσε, από πλευράς Εκκλησίας, ένας μόνο άνθρωπος, ο τότε Αρχιμ. Νικόλαος Χατζηνικολάου και σήμερα Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ο οποίος ασχολούνταν επιστημονικά με τα ζητήματα αυτά για πολλά χρόνια, έχοντας σπουδάσει και διδάξει στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Ο π. Νικόλαος είχε συστήσει τότε, με έδρα το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα, στην Αθήνα, ένα Κέντρο Βιο-ιατρικής Ηθικής, με πλούσια βιβλιοθήκη, ερευνητικά προγράμματα κ.ά.

Ίδρυση

Και φθάνουμε στα 2008, οπότε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο παρακολουθώντας με προσοχή, ενδιαφέρον και αγάπη, όλα αυτά που συνέβαιναν στον περίγυρο, και βέβαια αισθανόμενο έντονα το κάλεσμα της εποχής για ανάπτυξη συγκεκριμένου φορέα ποιμαντικής ευθύνης, που θα είχε υπό την σκέπη και φροντίδα του όλα τα θέματα που αφορούν την ψυχοσωματική υγεία των πιστών, δημιούργησε το «Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας».


Με εμπνευσμένη πρωτοβουλία του π. Σταύρου Κοφινά, ο οποίος εκτός από κληρικός και Θεολόγος είναι και επαγγελματίας ψυχοθεραπευτής, και με την έγκριση και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της περί αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, συστήθηκε και διορίσθηκε η Κεντρική Επιτροπή (της οποίας ο ομιλών είναι τακτικό μέλος), με ποικίλους σκοπούς και αρμοδιότητες, όπως καταγράφονται στις σχετικές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και αλλού.

Δραστηριότητες

Οι κύριοι σκοποί της ενημέρωσης, της ανταλλαγής απόψεων, της συνεργασίας διαφόρων ειδικών επιστημόνων, για την επίτευξη του γενικού στόχου της Ποιμαντικής Διακονίας των ασθενών αδελφών μας, αποφασίσθηκε να προωθηθούν κατ’ αρχάς μέσω Διεθνών και τοπικών Συνεδρίων και εκδόσεων.


Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη οργανωθεί τρία Διεθνή Συνέδρια στο νησί των Ιπποτών, στη Ρόδο. Το πρώτο Συνέδριο (2008) είχε γενικό θέμα: «Ποιμαντική Υγείας - Διακονία ασθενούς σε νοσηλευτικούς χώρους» και είχε σκοπό τη γνωριμία των ενδιαφερομένων ατόμων, κληρικών, επιστημόνων και επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο δεύτερο Συνέδριο (2011) ορίσθηκε ένα πιο ειδικό θέμα: «Η προ των πυλών του Θανάτου Μέριμνα» και στο τρίτο (2014) ένα πολύ επίκαιρο θέμα - πρόβλημα: «Το Τραύμα». Τα δύο αυτά συγκεκριμένα θέματα μελετήθηκαν σε πλάτος και βάθος, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπισή τους.


Οι ομιλίες και τα πορίσματα του πρώτου Συνεδρίου εκδόθηκαν ήδη σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο τόμο, με τον γενικό τίτλο «Θεραπείαν προσάγοντες - Εισαγωγή στην ποιμαντική διακονία στον χώρο της Υγείας».

Οι εμπλεκόμενοι στο Δίκτυο αυτό του σεπτού Οικουμ. Πατριαχείου μας μετέχουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά σε διεθνή, πανευρωπαϊκά ή και τοπικά Συνέδρια, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και τη διάδοση των υψηλών στόχων του.

Ίσως να μπορέσουμε να συστήσουμε κι εδώ στη μεγαλούπολη αυτή του Λονδίνου ένα -κατά κάποιον τρόπο- παράρτημα του Δικτύου αυτού, δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου μας κ. Γρηγορίου, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, τα εξαιρετικά ανεπτυγμένα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, σ’ αυτή την προοδευμένη χώρα, αλλά βέβαια και όλα τα μοναδικά στοιχεία της δικής μας Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, τα οποία μας ορίζουν και μας χαρακτηρίζουν, και για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι κι ευλογημένοι από τον Άγιο Θεό μας.

No comments: