Friday 18 September 2015

«Άνθρωπος και Περιβάλλον»


Έλαβα ευγνωμόνως από την καλή φίλη Βασιλική Β. Παππά την πρόσφατα εκδοθείσα (Θεσαλλονίκη 2015) Ανθολογία Ποίησης με τίτλο: «Άνθρωπος και Περιβάλλον», την οποία η ίδια έχει επιμεληθεί! Η Ανθολογία είναι αφιερωμένη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄.


Στον Πρόλογό της η κα. Παππά αναφέρει -μεταξύ άλλων- και τα εξής: «Η Ανθολογία που κρατάτε στα χέρια σας προέκυψε με αφόρμηση την αποξένωση του ανθρώπου από τον άλλον αλλά και τον εαυτό του, η οποία είχε και έχει ως απόρροια και την καταστροφή του περιβάλλοντος... Πάντα με προβλημάτιζε και με πονούσε η αλόγιστη καταστροφή της φύσης από τον άνθρωπο και πάντα παρακολουθούσα και παρακολουθώ τον αγώνα που κάνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την προστασία του... Ο κατάλογος των πρωτοβουλιών που θα μπορούσαμε να πάρουμε προκειμένου να αναστείλουμε την κατάσταση είναι μακρύς... Μπορεί εκ πρώτης όψεως το παιχνίδι να φαίνεται χαμένο, όλοι εμείς όμως που συμμετέχουμε στην παρούσα ανθολογία θέλουμε να φωνάξουμε ότι όλοι έχουμε χρέος να κάνουμε τον δικό μας αγώνα, ο καθένας με τον τρόπο του...».


Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ανθολογία συμμετέχουν κατά σειρά με ποιήματά τους οι παρακάτω εκλεκτοί δημιουργοί: Ελένη Αντωνιάδου, Γλυκερία Κακούρη, Εβίτα Κασαγιάννη, Γιώργος Κατσαβέλης, Νικόλαος Νικολαΐδης, Σωτήρης Νικολαΐδης, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Φώτιος Πάνος, Κατερίνα Παπά, Ελένη Παπανικολάου, Βασιλική Β. Παππά, Νικόλαος Β. Παππάς και Τζούλια Πουλημενάκου.

Ένα χαρακτηριστικό ποίημα της Ανθολογίας είναι το παρακάτω (της Βασιλικής Β. Παππά):

Ο κόσμος των μηχανών

Στον πολιτισμό των μηχανών
δεν προβλέπεται θέση για την ψυχή σου.
Προβάλλει την παντοδυναμία σου,
παντοδυναμία της ανθρώπινης σκέψης,
μεταβάλλοντάς σε, σε εξάρτημα...
Υποδούλωση συναισθημάτων και οραματισμών
και ως εκ τούτου
πλήρης αλλοίωση του σκοπού της δημιουργίας
και διαλεκτική αντιπαράθεση.
Τελικός προορισμός, αλαζονεία, παρακοή,
επανάσταση.
Μόνη διέξοδος... απ’ τον κύκλο του παραλόγου...
Επιστροφή στο κατ’ εικόνα...

Ηγουμενίτσα, 4-4-2015

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: