Wednesday 23 September 2015

Το βιβλίο του Βαρουφάκη


Το 2015 ήταν και συνεχίζει να είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα μας. Είναι η χρονιά που απέκτησε για πρώτη φορά αριστερόστροφη διακυβέρνηση. Είναι, επίσης, η χρονιά που υπηρέτησε για ένα διάστημα ως Υπουργός Οικονομικών μια χαρισματική και εξωστρεφής προσωπικότητα, που ακούει στο όνομα Βαρουφάκης. Το όνομα αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό, κυρίως μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευροζώνης, αλλά και ευρύτερα.


Τα οικονομικά προβλήματα της Πατρίδας, τα μνημόνια, οι πολλές και επίπονες διαβουλεύσεις των Ελλήνων πολιτικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, έκαναν έτσι ώστε όλοι μας να γίνουμε «ειδήμονες» στα οικονομικά θέματα και να έχουμε και βέβαια και να εκφράζουμε δημοσίως γνώμες και προτάσεις για την πολυπόθητη διέξοδο από την τρέχουσα οικονομική κρίση και τα προβλήματα του ευρώ.

Όμως, είμαστε όντως ειδήμονες; Γνωρίζουμε καλά τα θέματα αυτά; Ο καθένας μπορεί να απαντήσει για τον εαυτό του.

Σκέφθηκα να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές σήμερα με αφορμή ένα βιβλίο που έλαβα ως δώρο στα πρόσφατα γενέθλιά μου (19 Σεπτεμβρίου). Το βιβλίο αυτό, των Εκδόσεων Πατάκη, τιτλοφορείται «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία», και είναι συγγραφικό πόνημα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στον πρόλογο: «Πάντα θεωρούσα ότι, αν δεν μπορείς να εξηγήσεις τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα σε μια γλώσσα που να μπορούν να την καταλάβουν οι έφηβοι, αυτό απλώς σημαίνει ότι δεν τα καταλαβαίνεις ο ίδιος»!

Θα προσπαθήσω να βρω λίγο χρόνο να το διαβάσω προσεχώς. Ίσως μάθω κι εγώ κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το σπουδαίο αυτό μέγεθος της σύγχρονης ζωής και κοινωνικής πραγματικότητας, που ονομάζεται οικονομία!

No comments: