Friday 20 October 2017

Στην Ευαγγελίστρια της Ρόδου

Ένα από τα πολύτιμα εκκλησιαστικά στολίδια της πανέμορφης πόλης της Ρόδου είναι και ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Μανδράκι.


Η οικοδόμηση του εν λόγω χώρου λατρείας ξεκίνησε το 1924 και ολοκληρώθηκε το έτος 1929. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική.


Από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου πληροφορούμαστε πως: «Το εξίσου εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο στα ανατολικά με τον εντοιχισμένο μαρμάρινο θυρεό με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, ύψους 26μ., προστέθηκε ένα χρόνο μετά την αποπεράτωση του ναού».


Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναός αυτός είχε κτισθεί κατ’ αρχάς από τους Ιταλούς που είχαν τη Ρόδο στην κατοχή τους και «μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1947, ο Ρωμαιο/Καθολικός Ναός (του Αγίου Ιωάννη) μετατράπηκε σε ορθόδοξο και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Ρόδο, και μέσα στα πλαίσια του 4ου  Διεθνούς Συνεδρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την Ποιμαντική της Υγείας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε τις κατανυκτικές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό αυτό Ναό.

No comments: