Saturday 31 March 2018

Βιβλίο για την Κάρα Αγ. Παντελεήμονος


Μόλις εκδόθηκε και άρχισε να κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο, με τίτλο: «Οδοιπορικό Τιμίας Κάρας Αγίου Παντελεήμονος στη Γηραιά Αλβιώνα»! Τα κείμενα και τη γενική επιμέλεια είχε ο παρών ιστολόγος (Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας), ενώ τις υπέροχες φωτογραφίες τράβηξε ο φωτογράφος των Θυατείρων Αλέξιος Γεννάρης.


Στα Εισαγωγικά αναφέρονται τα εξής:

«Με την πρωτοβουλία και την ευγενική φροντίδα των Αρχόντων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, ειδικά δε του Προέδρου της Κοινότητας Δρα Σεραφείμ Κυριακίδη και του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων κ. Παναγιώτη Αργυρού, με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β´, μεταφέρθηκε τον Ιούνιο 2017 η Τιμία Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού στο Λονδίνο και στην Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, προς ενίσχυση, αγιασμό και οικοδομή όλων των Ορθοδόξων πιστών.


Η Τιμία Κάρα του Αγ. Παντελεήμονος φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου από το 1705, οπότε μεταφέρθηκε εκεί από τη Βασιλεύουσα, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Κοσμά Γ΄.


Το ιερό αυτό, πανσεβάσμιο και χαριτόβρυτο λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος συνόδευσαν στην Αγγλία ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Παναχράντου Αρχιμ. Ευδόκιμος και ο αδελφός της Μονής Αρχιμ. Φιλάρετος.


Ο π. Ευδόκιμος (κατά κόσμον Αντώνιος Φραγκουλάκης), ευρισκόμενος ήδη στην όγδοη δεκαετία της επίγειας ζωής του, και έχοντας συμπληρώσει 60 χρόνια μοναστικής ζωής και αφιέρωσης, είναι ένας ιδιαίτερα εργατικός, έντιμος και πνευματικός κληρικός, όπως επίσης και εξαιρετικά ταλαντούχος και επικοινωνιακός άνθρωπος, ο οποίος είναι πόλος έλξης μεγάλου πλήθους επώνυμων και ανώνυμων πιστών, τους οποίους για μακρά σειρά ετών εξομολογεί, κατευθύνει και οδηγεί στον δρόμο της πίστης και στην οδό του Ιερού Ευαγγελίου.


Είναι ένας ιερομόναχος που τον χαρακτηρίζει η θυσιαστική αυταπάρνηση, η αγάπη, η καλωσύνη και το πνεύμα της προσφοράς. Ένα από τα ιδιαίτερα ταλέντα και διακονήματά του, μέσω του οποίου έγινε ευρύτερα γνωστός, είναι η επίδοσή του στη μαγειρική. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κουζίνα και η μαγειρική είναι η μεγάλη ανθρώπινη “αδυναμία” μου». Κι αυτή η «αδυναμία» του, όπως και όλα τα πολυποίκιλα πνευματικά χαρίσματά του, έκαναν έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ο π. Ευδόκιμος ως ένα πραγματικό «κόσμημα και κεφάλαιο  πνευματικό για την  Άνδρο μα και για την Ορθόδοξη Εκκλησία».


Η επίσκεψη της Τιμίας Κάρας του Αγ. Παντελεήμονος στην Αγγλία δημιούργησε μεγάλη συγκίνηση στους Ορθοδόξους πιστούς της Γηραιάς Αλβιώνας. Η αυθόρμητη κινητοποίηση των πιστών ήταν άνευ προηγουμένου. Όπου κι αν βρέθηκε το ιερό λείψανο, Ορθόδοξοι από όλες τις εθνικότητες έσπευσαν να το προσκυνήσουν και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του Ιαματικού Αγίου, ο οποίος παραμένει πάντα προστάτης των ασθενών και των ιατρών, προσφέροντας απλόχερα τη βοήθειά του και πολλές ιάσεις, σε όσους τον επικαλούνται με ευλάβεια και ταπείνωση».

No comments: