Sunday 30 September 2018

O Ενοριακός Ναός του Windsor


Στη βασιλική πόλη του Windsor, πολύ κοντά στο θερινό παλάτι της Βασίλισσας της Αγγλίας, βρίσκεται ένας όμορφος Αγγλικανικός Ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου.



Ο Ναός υπάρχει στον ίδιο χώρο από τις αρχές του 12ου αι. Μάλιστα στα 1168 αναφέρεται πως είχε στη δικαιοδοσία και τη φροντίδα ένα νοσοκομείο λεπρών, που βρίσκονταν σε μια άκρη της πόλης.



Τον 18ο αι. αναφέρεται πως ήταν τεράστιος Ναός, με Σαξωνικές καμάρες και 10 περιφερειακές Αγίες Τράπεζες, όπως συνηθίζεται στους Ναούς της Δύσης. Είχε επίσης καμπαναριό στο κέντρο του Ναού.



Το 1818 αποφασίσθηκε η ανοικοδόμηση νέου Ναού εκ θεμελίων, λόγω των τεράστιων εξόδων που χρειάζονταν να δαπανηθούν για τη συντήρηση του μεσαιωνικού κτηρίου. Ο νέος Ναός, γοτθικού ρυθμού, με αρχιτέκτονα τον Charles Hollis, κτίσθηκε μεταξύ 1820-22 και εγκαινιάσθηκε στις 22 Ιουνίου 1822.



Σήμερα, ο εν λόγω Ναός είναι ιδιαίτερα φιλόξενος, όπως αποδεικνύουν και οι ταμπέλες με τα συνθήματα που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του. Είναι, επίσης, μια ζωντανή Ενορία με άτομα όλων των ηλικιών να παρακολουθούν τις ιερές τελετές. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πρόβα της παιδικής χορωδίας που παρακολουθήσαμε, όταν μπήκαμε στο Ναό για μια γρήγορη επίσκεψη. Ήταν μια νότα δροσιάς και ψυχικής ανανέωσης.

No comments: