Wednesday 10 October 2018

«Το ημέτερον κάλλος»


Εγκαινιάστηκε, από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, η έκθεση «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ», τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.


Η έκθεση παρουσιάζει 21 βυζαντινές εικόνες από τον 14ο αιώνα που κατασκευάστηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης.


Ο Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια των Εγκαινίων, χαρακτήρισε την έκθεση ως «σημαντικό γεγονός που προβάλει την αγιογραφική παραγωγή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τη συνεισφορά της Μονής Βλατάδων στη διαφύλαξη και διάσωση πολλών ιερών εικόνων, που αποτελούν πολύτιμο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του γένους».


Η ιστορική και σημαντική αυτή έκθεση διοργανώνεται εντός του κτηρίου της «Μισιρλόγλειου Βιβλιοθήκης», στο πλαίσιο του εορτασμού του Ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (1968-2018) της Μονής Βλατάδων.


Όπως τόνισε ο διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος, καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, το Ίδρυμα είναι «το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει προσφέρει διεθνώς στον τομέα των Πατερικών και ανθρωπιστικών γενικότερα σπουδών».


Για ακόμη μια φορά λοιπόν, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας,  το Πατριαρχικό Ίδρυμα (και Η Ιερά Μονή Βλατάδων) εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία, στην προώθηση και στην προσφορά της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κληρονομιάς, του πολιτισμού και της Ορθοδόξου Πνευματικότητας.


Μεταξύ των 21 εικόνων της έκθεσης ξεχωρίζουν αυτή της Παναγίας, «Η ελπίς των απηλπισμένων» (14ος αιώνας, με παλαιότερα στρώματα του 10ου αιώνα), που μεταφέρθηκε από το Μουσείο του Φράισινγκ της Γερμανίας. Η συγκεκριμένη εικόνα δεν έχει ξαναβγεί ποτέ από την Γερμανία μετά τον 15ο αιώνα!


Εντυπωσιακή είναι επίσης και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου που μεταφέρθηκε από το Σασοφεράτο της Ιταλίας, στο πάνω μέρος της οποίας φέρει ενσωματωμένο φιαλίδιο (που χρονολογείται στον 13ο με 14ο αιώνα) το οποίο χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση μύρου του Αγίου από τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον τάφο του Αγίου Δημητρίου.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στην Ιερά Μονή για έξι μήνες, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019.

Αλέξης Φλωρίδης
Θεολόγος (Edinburgh) - Μεταπτυχιακός Φοιτητής Α.Π.Θ.

No comments: