Wednesday 17 October 2018

Παρουσίαση «Αθορύβων»


Την Kυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, στο Harrow ΒΔ Λονδίνου, η παρουσίαση της νεοεκδοθείσας ποιητικής συλλογής του Τάσου Βυζάντιου (που είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα), με τον γενικό τίτλο «Αθόρυβα».


Η εν λόγω ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 2018 στο Λονδίνο από τον εκδοτικό οίκο «Ακακία» και είναι αφιερωμένη από τον ποιητή στις ανιψιές του Μαριλένα, Χριστίνα, Ελευθερία, Αλτάνα και Ελένη.


Η κριτικός λογοτεχνίας κα. Νατάσα Κεσμέτη έγραψε για τα «Αθόρυβα»:

«Ἰδιαιτέρως σᾶς συγχαίρω γιά τόν τίτλο: δέν εἶναι μόνον εὔστοχος, ταιριάζει μέ τό ὕφος καί τόν  "ἦχο" τῶν ποιημάτων πού δέν φωνασκοῦν. Κάθε ἄλλο: τίποτα κραυγαλέο στά τρυφερά σας Ἀθόρυβα. Σέ μιάν ἐποχή τρομεροῦ θορύβου τά Ἀθόρυβα ἀντανακλοῦν τήν διαύγεια τῆς ἐσωτερικῆς ματιᾶς πρός τόν κόσμο, τήν διάκρισή της νά στέκεται στήν ἀξία τῶνλεπτομερειῶν, στόν πλοῦτο τῶν μικρῶν πραγμάτων. Εἶναι, ὅπως τό προσλαμβάνω, ὡσάν νά λέτε στόν ἀναγνώστη πώς "Ναί, ὑπάρχουν  πολλά μικρά πράγματα γύρω μας, ἀλλ' ὅμως καθόλου ...ἀσήμαντα!"»!


Την εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών «Αγ. Αγάθη», με Πρόεδρο την κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, παρακολούθησαν αρκετοί προσκεκλημένοι και μεγάλο πλήθος κόσμου. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο Ακόλουθος Αμύνης της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο Συνταγματάρχης κ. Ελευθέριος Χατζηστεφάνου, η Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου κα. Έλενα Σουπιανά, Κληρικοί, Άρχοντες της τοπικής Κοινότητας, Πανεπιστημιακοί, λοιποί Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες και Λογοτέχνες.


Το πρόγραμμα παρουσίασε η Φιλόλογος Αλίκη Μπεκιάρη. Την ποιητική συλλογή ανέλυσε και παρουσίασε στο κοινό, με έναν εμπνευσμένο και ιδιαίτερα εύστοχο και πλουραλιστικό λόγο η κα. Αναστασία Σπανοπούλου, Νομικός και Ιστορικός Τέχνης. Ποιήματα ανέγνωσαν με γλυκύτητα και γλαφυρότητα οι Εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος Σίσσυ Λέκκα και Παναγιώτης Σκουτέλης.


Η κα. Σπανοπούλου ανέφερε -μεταξύ άλλων και- τα εξής:

«Η ανάγνωση και μελέτη του συγκεκριμένου βιβλίου με συνεπήρε. Έχω αποκτήσει τη συνήθεια να αναγιγνώσκω ένα ποίημα κάθε βράδυ. Γαληνεύω, ταξιδεύω, οι σκέψεις μου βαθαίνουν, οι ορίζοντές μου πλαταίνουν.


Έχω διαβάσει πολλές φορές τα ποιήματα της συλλογής. Κάθε φορά είναι μοναδική, ξεχωριστή, γιατί ανακαλύπτω καινούργια, ενδιαφέροντα στοιχεία, που περιλαμβάνουν δυναμισμό και ευαισθησία, ήθος και ανησυχίες ταυτόχρονα.


Οι ποιητές κατά πλειοψηφία είναι αθόρυβοι. Ο Τάσος Βυζάντιος, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του πολυπράγμονος π. Αναστασίου Σαλαπάτα, είναι μια ειδική περίπτωση. Διακονεί, συγγράφει, διδάσκει, συμπάσχει, είναι προσηνής στους νέους και ταυτοχρόνως συναναστρέφεταιμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία, δημιουργεί και φωτίζει με το πνεύμα του, με τον λόγο του, με τα έργα του, με την καλή του διάθεση, τους Απόδημους Ελλαδίτες, Κυπρίους και όχι μόνο. Και όλα αυτά χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση.


Η νέα του ποιητική συλλογή “Αθόρυβα” απαρτίζεται από 4 ενότητες (Εν Λονδίνω, Παρθενικό ταξίδι, Σχέσεις, Εν πτήσει... και όχι μόνο), οι οποίες περιλαμβάνουν 49 ποιήματα, γραμμένα μεταξύ 2008-2017.


Πολύ συνοπτικά μπορώ να αναφέρω ότι καταγράφονται μέσα από την ψυχή του σκηνές της καθημερινότητας, σκέψεις ενδόμυχες, έντονη νοσταλγία για την Πατρίδα, με θύμησες γλυκές, σεβασμός και αγάπη για τη Γηραιά Αλβιώνα, που φιλοξενεί τον ίδιο και την οικογένειά του, αγάπη για τον συνάνθρωπο, έντονη ανάγκη εξερεύνησης, λιτός βίος και προσδοκία για την μετά θάνατο αιώνια ζωή.


Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ποιητής αποτυπώνει και εκφράζει όλα όσα τον εμπνέουν, καταφέρνοντας κάτι πολύ δύσκολο και συνάμα σπουδαίο. Δεν διαχωρίζει τον ιερέα από τον ποιητή, αντιθέτως η μια ιδιότητά του συμπληρώνει την άλλη.


Το λειτούργημα του ιερέα Αναστασίου Σαλαπάτα είναι αθόρυβο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ανάγκη προβολής. Αυτά διοχετεύονται και στον ποιητή Τάσο Βυζάντιο.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στον πίνακα του εξωφύλλου, που είναι δημιουργία της αγιογράφου - ζωγράφου Ελισάβετ -Λίζας Σουρή, όπου αποτυπώνεται η αθόρυβη επαφή των φύλλων στο νερό της λίμνης και το πέρασμα του πανδαμάτορος χρόνου μέσω της σιωπής...».


Κατόπιν, αναγνώσθηκαν ποιήματα και η κα. Σπανοπούλου προσέφερε αναλυτικά σχόλια για το καθένα από αυτά.

Ένα από τα ποιήματα της συλλογής είναι το παρακάτω:


ΕΠΟΧΙΑΚΟ


Φθινόπωρο
                                                μετασχηματιστής χαράς
πέρα από τη Μάγχη.

Από τους ώμους νευρικού σπουργιτιού
τινάχθηκαν αθόρυβα
φύλλα, φύλλα, φύλλα
πολύδροσα
                                                ανακυκλούμενα.

Η πολύχρυση κερασιά της γειτονιάς
                                                ομηρικών Μυκηνών άξια διάδοχος
προσέφερε εαυτήν
                                                άλμα ονείρου
σε γενέθλια δωρεά.

Στην ψυχή
                                                κλειδωμένη
οσμή ευωδίας φθινοπώρου.


                                                                                                                Λονδίνο, 5 Νοεμβρίου 2010



Στο τέλος της παρουσίασης των «Αθορύβων», ο ίδιος ο ποιητής απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες και ομίλησε για την Τέχνη της Ποίησης αναφέροντας χαρακτηριστικά:


«Περιποιεί τιμή μεγάλη στην ταπεινότητά μου η αποψινή αυτή εκδήλωση. Κι όσο κι αν αισθάνομαι κάπως να κυριαρχεί μέσα μου η αίσθηση της αιδούς, σας διαβεβαιώνω ότι η παρουσία τόσων εκλεκτών και ελλόγιμων προσώπων, αλλά και πολλών καλών φίλων μου, εδώ απόψε, με γεμίζει με χαρά και συγκίνηση.


Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω, τον Βουλευτή και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων Ελλήνων κ. Τριανταφυλλίδη, που ταξίδεψε σήμερα από την αγαπημένη μου διαμαντόπετρα, την Αθήνα, για να είναι μαζί μας στην εκδήλωση αυτή. Επίσης, τον πολυ-αγαπητό μου Συνταγματάρχη Χατζηστεφάνου, που μας συνδέει με την εσταυρωμένη μικρή μας Πατρίδα, τη θαλασσοφίλητη Κύπρο μας. Τέλος δε, τον αγαπητό μου διάκονο David, που μας ήλθε από την Αμερική, για να βιώσει την όμορφη αυτή κοινωνία μαζί μας. Μου προσφέρετε όλοι τεράστια χαρά.


Ευχαριστίες εγκάρδιες οφείλω σε όσους συνέβαλαν στην πραγμάτωση του αποψινού γεγονότος. Η αλήθεια είναι ότι όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι οργανωτές και οι άλλοι που έκαναν έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η αποψινή εκδήλωση είναι γυναίκες. Είναι άραγε τυχαίο αυτό; Κι αναφέρομαι συγκεκριμένα:


·        στην Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών της Κοινότητάς μας,
·        στην ομιλήτρια Αναστασία Σπανοπούλου,
·        στην παρουσιάστρια, Αλίκη Μπεκιάρη,
·        στους απαγγείλαντες τα ποιήματα, Σίσσυ Λέκκα και Παναγιώτη Σκουτέλη,
·        στη ζωγράφο που επιμελήθηκε το εξώφυλλο, Ελισάβετ - Λίζα Σουρή,
·        στον εκδότη και επιμελητή του θαυμάσιου βίντεο που είδαμε στην αρχή, Θανάση Χαβαλέ,


Προσωπικά, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο πως εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή τόσες και τόσο ξεχωριστές γυναίκες. Aφού ούτως ή άλλως “εκ γυναικός τα κρείττω”.


Οπωσδήποτε βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εκείνη που κυριαρχεί πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η ίδια η Ποίηση, που κι αυτή είναι γένους θηλυκού. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, γιατί μόνο το θηλυκό έχει την ευλογία και τη χάρη να κυοφορεί και να γεννά. Κι η Ποίηση είναι μια πλούσια μήτρα, που γεννά και τροφοδοτεί τον κόσμο ολόκληρο με ωραιότητα και αισιοδοξία, υπερβαίνοντας ταυτόχρονα τον πόνο και το μαρασμό, που αυτά τα δύο στοιχεία είναι γένους αρσενικού.


Κι αν θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε το εκκλησιαστικό και υμνολογικό θησαυροφυλάκιό μας, το οποίο βρίσκεται κατά ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο στο προσκήνιο της ζωής μας πάντοτε, θα λέγαμε πως απόψε τιμούμε την “Εορτή της Σύναξης της Ποιητικής άσκησης και δημιουργίας”. Η Εορτή της Σύναξης αυτής, μας κάλεσε όλους απόψε εδώ, για να τιμήσουμε την μήτρα αυτή που πλημμυρίζει την μίσερη βιοτή μας με φως, με ελπίδα και αισιοδοξία, με φαεσφόρο αίνο και με χαρά.


Ο προπορευόμενος εμού στα μονοπάτια της Ποιητικής δοκιμής, Ουαλός Ποιητής Euros Bowen, έχει δηλώσει με σαφήνεια περισσή ότι “η Ποίηση δεν είναι λέξεις, αλλά ο χορός της φωτιάς”. Κατ’ ουσίαν δηλαδή η Ποίηση, για τον Ουαλό συνασκητή μου, είναι φωτιά. Χαριτολογώντας θα έλεγα πως είχαμε τη γυναίκα, όπως είπαμε ενωρίτερα, τώρα φανερώνεται η φωτιά, άρα εκείνο που μας λείπει είναι το νερό, σύμφωνα με τη ρήση “πυρ, γυνή και θάλασσα”, στοιχεία τα οποία αποτελούν τους φυσικούς πυλώνες της ύπαρξής μας.


Όμως, ο ομιλών έχει γεννηθεί και ανατραφεί στο ιστορικό Ναύπλιο, κι από το ίδιο το όνομά του ακόμα (ναυς που πλέει), γεμίζει ο νους και η ψυχή μας από νερό, από θάλασσα και από κύματα που κατακλύζουν με τη δύναμη, τον ήχο και τη διακριτή ευωδία τους τη μνημοσύνη και την προσωπική μας ιστορία. Επιγραμματικά, σας αναφέρω πως το νερό θα το βρείτε σε πολλά σημεία των “Αθορύβων”, με διάφορες μορφές. Επιφυλλάσομαι κάποτε να πω περισσότερα για το θέμα αυτό.


Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να επανέλθω στον ορισμό της Ποίησης από τον Κέλτη δημιουργό. Εκείνος υπογραμμίζει -εν πλήρη συνειδήσει- ότι η Ποίηση είναι φωτιά, όχι με την έννοια την καταστροφής και της απάλειψης, αλλά με την εξαιρετική έννοια του καυτηριασμού, της κάθαρσης και επομένως της θεραπείας. Για να το καταλάβουμε καλύτερα ας παραπέμψουμε με συντομία στο Ποίημά του “Ο Παντοκράτωρ της Κεφαλού”, το οποίο τελειώνει ως εξής: “Μάτια του Παντοκράτορα, φωτιά που καυτηριάζει τη ρίζα της ενοχής της γης”.


Αυτός ο Παντοκράτορας, ο Ποιητής ορατών τε πάντων και αοράτων, είναι και παραμένει πάντα ο αυθεντικός πρωτομάστορας Ποιητής, αυτός που καυτηριάζει κάθε ενοχή και ως εκ τούτου θεραπεύει, ανανεώνει κι αναδημιουργεί.


Επομένως, η Ποίηση είναι πραγματικό φάρμακο θεραπείας, ζωής και αθανασίας.

Πως, λοιπόν, να μην την υπηρετούμε;

Σας ευχαριστώ όλους από μέσης καρδίας».


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία προεδρεύει η Δρ. Λένα Μάρκου. Ο Γενικός Γραμματέας Δρ. Δημήτριος Σαλαπάτας παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της Εταιρείας, την οποία ίδρυσε το 2000 ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας και είναι σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρός της. Ο Βουλευτής κ. Τριανταφυλλίδης, επίσης, χαιρέτισε τους παρευρισκομένους με ιδιαίτερα εγκάρδια λόγια και προσέφερε αναμνηστικό δώρο από τη Βουλή των Ελλήνων στον ποιητή π. Αναστάσιο Σαλαπάτα.


Ακολούθησαν πλούσια κεράσματα που επιμελήθηκαν οι εξαίρετες Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας και ο ποιητής π. Αναστάσιος υπέγραψε και αφιέρωσε τα «Αθόρυβα» στους συμμετέχοντες. Φωτογραφίες έβγαλε ο φωτογράφος των Θυατείρων Αλέξιος Γεννάρης.

No comments: