Friday 30 September 2022

Ελλ. Εκκλησία Bristol τον 19ο αι.

 
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και Κοινότητα στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας πρωτο-ιδρύθηκε το 1877, από έναν Άγγλο Ορθόδοξο Ιερέα τον π. Stephen Τιμόθεο Hatherly, ο οποίος ήταν γόνος (γεν. 1827) πλουσίας οικογενείας του Bristol.
 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος (Ανδρέας) Τηλλυρίδης, μέσα από η μελέτη του «Stephen Hatherly: His Conversion to Orthodoxy», Athens 1989, Ανάτυπο από το περ. “Θεολογία”, μας πληροφορεί πως την Κυριακή 20η Φεβρουαρίου (4η Μαρτίου) 1877 πραγματοποιήθηκε, από τον π. Hatherly το άνοιγμα και η ίδρυση της Ελληνικής Εκκλησίας στην αρχαία πόλη του Bristol, με τη βοήθεια του Πλοίαρχου και του πληρώματος του πλοίου «Θεσσαλία», από τη Σύρο.
 
Ο π. Hatherly είχε βαπτισθεί Ορθόδοξος το 1856, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των Σπουδών Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον βάπτισε ο Έλληνας Ιερέας π. Νάρκισσος Μορφίνος και του έδωσε το όνομα Τιμόθεος.
 
Χειροτονήθηκε Ιερέας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 26η Σεπτεμβρίου (8η Οκτωβρίου) 1871.
 
Επιστρέφοντας στην Αγγλία, ίδρυσε Ορθόδοξες Ενορίες στο Wolverhampton, στο Birmingham, στο Cardiff  και στο Bristol.
 
Στα 1889 έφυγε από το Bristol, και μετοίκησε στο Egremont του Cheshire. Εκοιμήθη στο Bournemouth, την 20η Οκτωβρίου (2α Νοεμβρίου) 1905.

No comments: