Sunday 20 November 2022

Το βιβλίο

 
Ο λόγος για το βιβλίο! Γι’ αυτό το μικρό αντικείμενο που σε χρόνους όχι πολύ μακρινούς (κάποιοι από εμάς θυμόμαστε) ήταν εξαιρετικά δυσεύρετο, ενώ ήταν πολύ σημαντικό για το σχολείο, τις σπουδές, τη ζωή. Αργότερα όμως κυκλοφόρησε ευρύτατα και σε μεγάλες ποσότητες, μπήκε βαθύτερα στο μυαλό και την ψυχή, αλλά φυσικά και στα σπίτια. Σε κάποιες περιπτώσεις πλημύρισε δωμάτια, βιβλιοθήκες και γραφεία. Σε αυτό βασίσαμε τη μελέτη, τη σπουδή, τη γνώση... Το θεωρούσαμε βασικό αντικείμενο προσωπικής προόδου και κοινωνικής αναβάθμισης.
 

Και μετά... ήλθαν οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και πολλές και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, που σε μεγάλο βαθμό αντικατέστησαν το βιβλίο... Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος, ηθικό ή μη, αλλά η ζωή πέρασε σε άλλο επίπεδο, σε άλλους ρυθμούς, σε άλλες ταχύτητες. Οι λογοτέχνες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να γράφουν, και κυρίως αν θα πρέπει να εκτυπώνουν και να κυκλοφορούν σε βιβλία τα έργα  τους.
 
Δεν ξέρω αν χρειάζεται κι αν πρέπει να απαντήσει κανείς σε αυτά τα ερωτήματα. Άλλωστε η ζωή δίνει πάντα η ίδια τις πρέπουσες απαντήσεις και το ποτάμι που κουβαλάει όλα τα στοιχεία της επίγειας βιοτής μας παίρνει μαζί του ό,τι αισθάνεται πως είναι αναγκαίο και χρήσιμο.
 
Όμως, εμείς που ανατραφήκαμε με την έλλειψη του βιβλίου στην αρχή και την πλουραλιστική χρήση του στη συνέχεια, ειδικά στον χώρο της μάθησης και της παιδείας, αλλά και της αναψυχής και προσωπικής καλλιέργειας, αισθανόμαστε και υποστηρίζουμε πως όντως ένα καλό βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο και να την αναβαθμίσει ποιοτικά, όπως παρουσιάζεται και στο εικονίδιο της παρούσας ανάρτησης.

No comments: