Friday 2 December 2022

Αποχριστιανίζεται η Αγγλία

 
Less than half of England and Wales population Christian
 
Σύμφωνα με την Απογραφή του 2021, χριστιανοί δηλώνουν λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους σε Αγγλία και Ουαλία. Οι αριθμοί είναι δυστυχώς αδιαμφισβήτητοι. Μέσα σε 20 χρόνια κυριολεκτικά αποχριστιανίστηκε η Αγγλία.
 

Το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν το 2021 ότι είναι χριστιανοί είναι 46,2%, από 59,3% στην προηγούμενη απογραφή του 2011.
 
Αντίθετα, ο αριθμός που δήλωσαν ότι δεν είχαν θρησκεία αυξήθηκε στο 37,2% του πληθυσμού, από το ένα τέταρτο.
 
Όσοι ταυτίζονται ως μουσουλμάνοι αυξήθηκαν από 4,9% το 2011 σε 6,5% πέρυσι.
 
Η απογραφή πραγματοποιείται ως γνωστόν κάθε 10 χρόνια από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
 
Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν το γενικό ερώτημα ποια ήταν η θρησκεία τους αντί να ερωτηθούν πιο συγκεκριμένα για τις πεποιθήσεις ή τις θρησκευτικές τους πρακτικές, στην εθελοντική ερώτηση που περιλαμβάνεται στην απογραφή από το 2001.
 
Μπορεί να φαίνεται σαν μια κομβική στιγμή, με την απογραφή να δείχνει λιγότερους από τους μισούς ανθρώπους στην Αγγλία και την Ουαλία να ταυτίζονται ως χριστιανοί, αλλά εδώ και χρόνια οι κοινωνικές έρευνες έδειξαν μια ταχεία αύξηση όσων αυτοπροσδιορίζονται ως χωρίς θρησκεία.
 
Με την πολύ απλή προαιρετική ερώτησή της, "Ποια είναι η θρησκεία σας;", η απογραφή δεν απεικονίζει το εύρος των 22,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην κατηγορία "χωρίς θρησκεία", από εκείνους που δεν πιστεύουν καθόλου στον Θεό, μέχρι εκείνους που πιστεύουν με κάποια μορφή, ή πιστεύουν στη δύναμη της προσευχής και στη μετά θάνατον ζωή ή είναι πνευματικοί κατά κάποιο τρόπο.
 

Η τάση απομάκρυνσης από την πίστη δεν είναι κάτι που αντανακλάται στις μεγάλες μη χριστιανικές θρησκείες που όλες είδαν άνοδο, με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια περισσότερα άτομα να ταυτίζονται ως μουσουλμάνοι στην Αγγλία και την Ουαλία το 2021 σε σύγκριση με το 2011.
 
Από εκείνους που επέλεξαν να γράψουν στην απάντησή τους κάτω από την επιλογή "οποιαδήποτε άλλη θρησκεία", η μεγαλύτερη ομάδα αναγνωρίστηκε ως Παγανιστής, με δεκαπλάσια αύξηση από το 2011 σε αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Σαμάνοι.
 
Όσον αφορά τη θρησκεία, το Λονδίνο είναι η πιο θρησκευτικά ποικιλόμορφη περιοχή της Αγγλίας, με λίγο πάνω από το 25,3% των ανθρώπων να αναφέρουν άλλη θρησκεία εκτός από τον Χριστιανισμό.
 
Και η νοτιοδυτική Αγγλία φαίνεται να είναι η λιγότερο θρησκευτικά ποικιλόμορφη περιοχή, με το 3,2% να επιλέγει άλλη θρησκεία εκτός από τη χριστιανική.
 
Μετά την ανακοίνωση, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Υόρκης Στίβεν Κότρελ είπε ότι η χώρα «άφησε πίσω την εποχή που πολλοί άνθρωποι σχεδόν αυτομάτως ταυτίστηκαν ως χριστιανοί».
 
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η απογραφή δείχνει λιγότερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να ταυτίζονται ως Χριστιανοί από ό,τι στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει μια πρόκληση για εμάς όχι μόνο να πιστεύουμε ότι ο Θεός θα χτίσει το βασίλειό του Γη αλλά και να παίξουμε τον ρόλο μας στο να γίνει γνωστός ο Χριστός».
 
Είπε δε ότι, αντιμετωπίζοντας μια κρίση κόστους ζωής και έναν πόλεμο στην Ευρώπη, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να χρειάζονται πνευματική καθοδήγηση, προσθέτοντας: «Θα είμαστε εκεί για αυτούς, σε πολλές περιπτώσεις, παρέχοντας φαγητό και ζεστασιά».
 
Τα αποτελέσματα βοηθούν τους οργανισμούς να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.
 
ΠΗΓΗ: BBC News

No comments: