Friday 1 March 2024

Κοπτική εμπειρία

 
Τα μέλη της Επιτροπής Ευαγγελισμού του Συμβουλίου Εκκλησιών της Αγγλίας οργάνωσαν χθες επίσκεψη στον Κοπτικό Ναό της Παναγίας και του Αγ. Γεωργίου στο Ανατολικό Λονδίνο.
 

Ο παρών ιστολόγος αποτελεί μέλος της Επιτροπής αυτής για τρεις ολόκληρες δεκαετίες και εκπροσωπεί σε αυτήν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ.Β.
 


Η εν λόγω επίσκεψη ήταν μια ιδιαίτερη και μοναδική εμπειρία, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
 


Τελετουργός ήταν ο ελληνικής καταγωγής π. Μιχαήλ Λάμπρου, ο οποίος έχει σπουδάσει Ιατρικός Βιοτεχνολόγος και είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος, πολύ φιλόξενος, πάντα χαμογελαστός και ευπροσήγορος.
 


Η πρώτη εντύπωση καθώς εισέρχεται κανείς στον Ναό, ενώ τελείται η Θεία Λειτουργία είναι πως η ατμόσφαιρα είναι πλημυρισμένη από θυμίαμα και προσευχές. Οι καλλίφωνη μελωδία των διακόνων και των ψαλτών διανθίζει την τελετή.
 


Οικογένειες με παιδιά παρακολουθούσαν την ιερή τελετουργία. Όταν έφθασε η ώρα της Θείας Κοινωνίας, η οποία υπόψιν μεταδόθηκε με ανάλογο τρόπο όπως και στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όλα τα παιδιά και κάποιοι ενήλικες προσήλθαν να μεταλάβουν.
 


Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Ιερέας ράντισε με Αγιασμό όλο το εκκλησίασμα και προσέφερε σε όλους το καθιερωμένο αντίδωρο, το οποίο είχε ετοιμασθεί την ίδια ημέρα ενωρίς το πρωΐ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ίδιο κτήριο.



Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η εκκλησιαστική τέχνη του Ναού, με τα χαρακτηριστικά κεντήματα και τις όμορφες ιερές εικόνες, που στολίζουν τον ιερό χώρο.



Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα μέλη της Επιτροπής και όλο το εκκλησίασμα φιλοξενήθηκαν στην Ενοριακή Αίθουσα, όπου απολαύσαμε εύγεστα φαγητά και γλυκά, τα οποία είχαν ετοιμάσει ευγενικές και γενναιόδωρες ενορίτισσες.

No comments: