Thursday 20 June 2013

Ψάρι Κορινθίας

Το Ψάρι είναι ένα ωραίο ορεινό χωριό του Νομού Κορινθίας με μακρά κι ενδιαφέρουσα ιστορία. Προσωπικά συνδέομαι με το χωριό αυτό, αφού η γιαγιά μου Δήμητρα (μητέρα της μητέρας μου) καταγόταν από εκεί.


Στα 1700 η βενετική απογραφή δείχνει πως στο Ψάρι κατοικούσαν 40 άτομα. Το 1824 καταγράφεται διοικητική πράξη που αφορά το Ψάρι. Την ίδια χρονιά αναφέρεται η παρουσία στο χωριό Ελλήνων οπλαρχηγών. Το 1831 οι Ψαριώτες δηλώνουν εγγράφως την πίστη κι εμπιστοσύνη τους προς τον Κυβερνήτη Καποδίστρια. Το 1912 το Ψάρι αναγνωρίσθηκε, με Βασιλικό Διάταγμα, ως Κοινότητα. Τα έτη 1933-34 έγινε η διάνοιξη της οδού Νεμέας - Ψάρι. Το 1970 έγινε το έργο υδρεύσεως του χωριού και ο ηλεκτροφωτισμός του.


Ο πιο φημισμένος Ψαριώτης είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Νεομάρτυρας, ο οποίος έζησε τον 16ο αι. και μαρτύρησε από τους Τούρκους στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 1554, όταν ο δήμιος του απέκοψε την κεφαλή. Η τιμία κάρα του Νεομάρτυρα αγοράστηκε κρυφά από κάποιον Χριστιανό και παραδόθηκε στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα θαυματουργούσα. Το 1968 οι κάτοικοι του χωριού και οι καταγόμενοι από το Ψάρι, μετά από  τεράστια προσπάθεια, κατόπιν Πανελληνίου εράνου, κατάφεραν και έχτισαν περικαλλή Ναό στη μνήμη του Αγίου, που σήμερα αποτελεί για όλους τους καταγόμενους από το Ψάρι την «Ακρόπολη» της ψυχής τους.



Τα βιβλία και το ημερολόγιο της παρούσας ανάρτησης μου απέστειλε, και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, ο Πρόεδρος της δραστήριας Αδελφότητας Ψαριωτών Κορινθίας κ. Παναγιώτης Σπυρίδων.

No comments: