Sunday 15 December 2013

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

Με τη Χορωδία Jubilate

Είχαμε χθες το βράδυ την ωραία ευκαιρία να υποδεχθούμε στην εκκλησία μας στο Harrow ΒΔ Λονδίνου την βραβευμένη πολυμελή αγγλική γυναικεία Χορωδία Jubilate. Ήταν πραγματικά μια θαυμάσια εορταστική βραδιά, κατά την οποία απολαύσαμε χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην αγγλική, ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.


Χαιρετίζοντας τους περισσότερους από 300 παρισταμένους είπαμε μεταξύ άλλων πως τα Χριστούγεννα είναι η Μητρόπολη των Εορτών, την οποία οφείλουμε να πανηγυρίσουμε με τον ίδιο τον Θεάνθρωπο Χριστό στο κέντρο της.


Είναι αλήθεια πως χωρίς Χριστούγεννα δεν υπάρχει Χριστιανισμός. Άλλωστε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ξεκάθαρος: «...πᾶν πνεῦμα ὃ μὴ ὁμολογεῖ τὸν Ἰησοῦν Χριστὸν ἐν σαρκὶ ἐληλυθότα, ἐκ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔστι» (Α΄ Ιω. 4, 3).


Τα Χριστούγεννα σχετίζονται άμεσα με το Φως και τους Ήχους. Το Φως του Χριστού, το Φως του αστέρα εξ ουρανού, αλλά και τα φώτα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να απομακρύνουν το σκοτάδι του χειμώνα, δίνουν μια διάσταση φωτεινότητας και λαμπρότητας στη μεγάλη Δεσποτική Εορτή.


Αλλά και οι Ήχοι παίζουν το δικό τους ρόλο. Οι ύμνοι της Εκκλησίας, τα κάλαντα που ψάλλουν τα παιδιά, η χαρά των ανθρώπων που εκφράζεται με τραγούδια και ωδές, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία της πνευματικής ζωής των Χριστουγέννων και της εποχής αυτής.


Εμείς προγευθήκαμε χθες τη μεγάλη χαρά της χριστιανοσύνης που είναι επί θύραις και διακηρύξαμε την πίστη, τη χαρά και την ευλάβειά μας στον υπέροχο και Ευλογημένο Ερχόμενο, από τον οποίο αναμένουμε να μας φέρει ειρήνη και αισιοδοξία στη ζωή και την πληγωμένη εν πολλοίς κοινωνία μας.

2 comments:

piga said...

Θα ήταν ωραίο να ακούσουμε και ενα απόσπασμα από τα "Ελληνικά κάλανα" όπως αποδίδονται από την Αγγλική Χορωδία. Με το καλό να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα!

Α. Παπαγιάννης said...

Αλλά και χωρίς Χριστό, δεν νοούνται Χριστούγεννα...
Με το καλό να εορτάσουμε "μη κοσμικώς αλλ' υπερκοσμίως, μη τα ημέτερα αλλά τα του ημετέρου, μάλλον δε τα του Δεσπότου".