Tuesday 13 January 2009

«Ο Μοριάς»

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του εορτάζει φέτος ο ιστορικός Σύνδεσμος Πελοποννησίων Νομού Λάρισας «Ο Μοριάς». Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1909, ενώ από το 1880 είχαν αρχίσει να μεταβαίνουν στην περιοχή της Λάρισας οι πρώτοι Πελοποννήσιοι.

Ο Σύνδεσμος εκδίδει 8-σέλιδη τριμηνιαία εφημερίδα με την επωνυμία «Μοριάς». Εκδότης και υπεύθυνος σύνταξης είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Φέτος εκδόθηκε και ωραίο Ημερολόγιο τοίχου, αφιερωμένο στην εκατονταετηρίδα του Συνδέσμου. Τις ζωγραφιές του Ημερολογίου φιλοτέχνησε ο Βρετανός ζωγράφος John Fulleylove. Πρωτοδημοσιεύθηκαν δε το 1906, στο βιβλίο του Βρετανού περιηγητή J. M’Clymont, που είχε τον τίτλο «Greece».

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την φετινή επετειακή χρονιά. Ξεχωρίζουν: η Κοπή της Βασιλόπιτας (11-1), Συνεστίαση την Τσικνοπέμπτη (19-2), Δοξολογία και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γέρου του Μοριά (28-3), Ομιλία για την Αρχαία Μεσσήνη, από τον Αρχαιολόγο Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη κ.ά.

No comments: