Friday 30 January 2009

Winter Garden

Μια κρύα χειμωνιάτικη ημέρα ήταν η χθεσινή (με 2 βαθμούς Κελσίου). Κι εγώ έχω ένα μικρό κρυολόγημα, μάλλον συνάχι θα το έλεγα, που με βασανίζει τις τελευταίες ημέρες. Όμως, ευτυχώς, η μέρα μας χθες, εκτός από κρύα ήταν και εξαιρετικά ηλιόλουστη. Πράγμα μάλλον σπάνιο για χειμωνιάτικο Λονδίνο.


Αυτό μου έδωσε την έμπνευση να πάρω την φωτογραφική μηχανή και να απαθανατίσω μερικές γωνιές του χειμωνιάτικου κήπου μας. Τι σου είναι τελικά αυτό το φως!


Ο κήπος ως γνωστόν τον χειμώνα είναι μάλλον άδοξος κι αστόλιστος. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Κατάφερα και βρήκα και κάποια λουλούδια που με εντυπωσίασαν με την... αντίστασή τους στο κρύο, στον πάγο και στη μουντή ατμόσφαιρα. Bέβαια είχε βάλει το "πράσινο δαχτυλάκι" της και η καπετάνισσα.


Θα ήθελα όμως παράλληλα να συστήσω κι έναν Άγγλο υπερρεαλιστή ποιητή, τον David Gascoyne (1916-2001), ο οποίος γεννήθηκε εδώ στη γειτονιά μας, και είχε μια ενδιαφέρουσα πορεία στα Αγγλικά Γράμματα. Αυτός έγραψε ένα πολύ όμορφο ποίημα, με τίτλο ίδιο με τη σημερινή μας ανάρτηση (Winter Garden), το οποίο έχει ως εξής:


The season's anguish, crashing whirlwind, ice,
Have passed, and cleansed the trodden paths,
That silent gardeners have strewn with ash.

The iron circles of the sky,
Are worn away by tempest;
Yet in this garden there is no more strife:
The Winter's knife is buried in the earth.
Pure music is the cry that tears
The birdless branches in the wind.

No blossom is reborn. The blue
Stare of the pond is blind.

And no one sees
A restless stranger through the morning stray
Across the sodden lawn, whose eyes
Are tired of weeping, in whose breast
A savage sun consumes its hidden day.

Όσοι θα ήθελαν να ακούσουν το ποίημα αυτό, και μάλιστα σε απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή, ας επισκεφθούν την ιστοσελίδα αυτή.


Πάντως δεν χρειάζεται να μας στενοχωρεί η τρέχουσα χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Είναι κι αυτή μέρος της ζωής. Έχει κι αυτή την αξία της. Κι εμείς έχουμε το χρόνο να αναπτύξουμε αυτή την εποχή καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας, ευρισκόμενοι όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους, γύρω από το τζάκι, με την συνοδεία καλού φαγητού και ποτού.


Με το καλό να μας έλθει και η άνοιξη!

No comments: