Friday 22 May 2009

Ναζιανζού Θεοδώρητος

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Δρ. Θεοδώρητος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας στο Λονδίνο, συμπληρώνει προσεχώς 10 χρόνια Αρχιερατικής διακονίας και προσφοράς στην ιστορική Ελληνική Παροικία του Λονδίνου και στην Ελληνορθόδοξη Ομογένεια της Βρετανίας.

Για τον λόγο αυτό η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κα. Μαρία Θεοφίλη οργάνωσε προχθές βράδυ δεξίωση στην Προξενική Κατοικία, δίπλα από την Πρεσβεία μας στο Δυτικό Λονδίνο, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί και εκλεκτοί καλεσμένοι, ηγετικά στελέχη και μέλη της Ελληνικής Παροικίας Λονδίνου.

Στην δεξίωση αυτή οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να συνομιλήσουν από κοντά με τον Θεοφιλέστατο και με την εξαίρετη Ελληνίδα διπλωμάτη, η οποία προήχθη πρόσφατα στον βαθμό του Πρέσβη, κι έτσι μετατίθεται σύντομα από το σημερινό πόστο της στο Λονδίνο, υπηρετώντας πιστά τις αρχές και τα ιδανικά της Πατρίδα μας.

Ο τιμώμενος Άγιος Ναζιανζού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος (1979) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Χειροτονήθηκε διάκονος στην Αθήνα (1972) και πρεσβύτερος στο Λονδίνο (1972). Το έτος 2000 εξελέγη Επίσκοπος Ναζιανζού (της Καππαδοκίας) από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χειροτονήθηκε εις επίσκοπο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.



Στην εκκλησιαστική του διακονία έχει υπηρετήσει στις Κοινότητες του Μάντσεστερ, του Cambridge, του Αγ. Νικολάου Δυτ. Λονδίνου και της Αγ. Παρασκευής Αθηνών. Έχει δε διδάξει Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Θεολογία και Χριστιανική Ηθική στο Κολέγιο Αθηνών (1976-2000) και Ιστορία της Φιλοσοφίας στην Ανωτ. Εκκλ. Σχολή Αθηνών (1983-4).

2 comments:

Anonymous said...

Oi pistoi tou blog eixame ti xara na to diavasoume protoi kai otan episkefthikame simera tin romfea, eimastan idi enimeroi!

Anastasios said...

@ Anonymous,

Για τους "πιστούς" του blog και μόνο, το παρουσίασα πρώτα εδώ.

Σας ευχαριστώ για την πιστή παρακολούθηση του Ημερολογίου. Οι αναγνώστες είστε ο πλούτος αυτού του ιστολογίου.