Thursday 20 May 2010

Πληγωμένη μητρόπολη

Το μήνυμα έλεγε: «χαιρετίσματα από την πληγωμένη μητρόπολη»!

Η αγαπημένη φίλη μας Φωτεινή Μπαλή, καθηγήτρια βιολόγος, μου έστειλε αυτές τις ημέρες κάποιες ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, ως αγωνιώδη ανταπόκριση, από την πρωτεύουσα του Οικουμενικού Ελληνισμού, στην καρδιά της οποίας έχουν διαγνωσθεί -το τελευταίο διάστημα- πολλές και ποικίλες αρρυθμίες.

Δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι εμείς οι Νεοέλληνες είμαστε όντως πραγματικοί απόγονοι (δεν εννοώ βιολογικά) των σπουδαίων εκείνων αρχαίων, που δίδαξαν το ανεπανάληπτο: «παν μέτρον άριστον». Μας φταίνε μετά οι Ευρωπαίοι και άλλοι που δεν πιστεύουν -και επιχειρηματοποιούν περί τούτου- ότι είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, όταν έχουμε κάποιο αξεπέραστο πρόβλημα, κοιτάμε πίσω, ζητούμε στήριγμα, προσδοκούμε σε βοήθεια από τους προγόνους, από τις παραδόσεις, από τις σταθερές αξίες που είχαμε και προφανώς απεμπολήσαμε και μάλιστα οικειοθελώς. Εξ ου και το ανεπανάληπτο σύνθημα στη βάση του αγάλματος του γενναίου στρατηγού μας: «Βοήθα Γέρο»!!! Αυτό τα λέει όλα!

2 comments:

Αναστάσιος said...

Τα λόγια του Σεφέρη «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» είναι αληθινά για σας τους απόδημους αλλά και για μας τους παροικούντες εν αυτή.
Δεν φτάνει να «κοιτάμε πίσω», είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Anastasios said...

@ Αναστάσιος,

Αγαπητέ μου συνονόματε,

Δεν έχεις καθόλου άδικο σε ό,τι σοφά αναφέρεις.

Είμαστε -δυστυχώς- σε φάση ιστορικής κάμψης και κρίσης αξιών. Χρειαζόμαστε άμεσα αναλυτική αυτοκριτική, αν όχι ψυχίατρο! Ακριβολογώ!