Wednesday 13 October 2010

Το πρώτο Νόμπελ της Κύπρου

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Ελληνοκύπριος, που ανήκει στην Ομογένεια της Μεγ. Βρετανίας, είναι μεταξύ των τριών επιστημόνων στους οποίους απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010. Οι δυο άλλοι νικητές είναι οι Αμερικανοί Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν. Τους απονεμήθηκε για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών, ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

Ο Καθηγητής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1948. Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics. Ειδικεύεται σε θέματα αγοράς εργασίας και έρευνας οικονομικής πολιτικής. Έχει πολύ πλούσια και αξιόλογη συγγραφική εργασία σε επαγγελματικά περιοδικά, ενώ το βιβλίο του με τίτλο «Θεωρία της ανεργίας ισορροπίας» (Equilibrium Unemployment Theory) θεωρείται πρότυπο εγχειρίδιο στα οικονομικά της ανεργίας.

Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών του London School of Economics και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και του Econometric Society. Είναι επίσης Μέλος του Συμβουλίου του European Economic Association και του Econometric Society και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Royal Economic Society. Είναι ερευνητικό μέλος του Centre for Economic Policy Research στο Λονδίνο και του Institute for the Study of Labor στη Βόννη, καθώς και ανώτερος συνεργάτης του φόρουμ οικονομικής έρευνας στις Αραβικές Χώρες, το Ιράν και την Τουρκία και μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο κ. Πισσαρίδης υπηρέτησε στην ευρωπαϊκή ομάδα δράσης για την απασχόληση το 2003 και υπήρξε σύμβουλος σε θέματα της αγοράς εργασίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Το 2005 έγινε ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ, στον οποίο απονεμήθηκε από κοινού με τον Dale Mortensen του Northwestern University των ΗΠΑ το αναγνωρισμένου διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) στα Οικονομικά της Εργασίας.

Το βραβείο "IZA" στα Οικονομικά της Εργασίας τιμά πρωτοποριακή εργασία εξαιρετικά δημιουργικών επιστημόνων, που έχουν επιφέρει επαναστατική αλλαγή στη θεωρητική και εμπειρική έρευνα της αγοράς εργασίας. Στην Επιτροπή απονομής του βραβείου συμμετείχαν οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ George Akerlof και Joseph Stiglitz.
.
Το έργο του καθηγητή Πισσαρίδη, για το οποίο έχει τιμηθεί με το βραβείο IZA, οδήγησε στην καλύτερη κατανόηση της ανεργίας και των ροών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του για το συνταίριασμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τον αριθμό των ανέργων, τις κενές θέσεις εργασίας και την ένταση της ζήτησης και προσφοράς εργασίας είναι βασικό εργαλείο για την ανάλυση των αγορών εργασίας που είναι ατελείς ως προς την αναγκαία πληροφόρηση.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ έστειλε εγκάρδιο μήνυμα στον βραβευθέντα, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως:


«Εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, και ημών προσωπικώς, Σας εκφράζουμε τα θερμότατα συγχαρητήριά μας για την επάξια απονομή προς Σας του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας.

Τιμήσατε, έτσι, ως ο πρώτος Νομπελίστας της νήσου μας, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Κύπρο μας. Ταυτόχρονα προσφέρατε σε όλους μας -σε όλο το λαό μας- ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή υπερηφάνεια!

Αναμένοντας σύντομα να Σας δούμε και στη νήσο μας, για να Σας σφίξουμε και από κοντά με θέρμη το χέρι, ευχόμαστε όπως ο Κύριος Σας χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες, την ενίσχυση και τις δωρεές Του, ώστε να συνεχίσετε και στο μέλλον την ανεκτίμητη πνευματική και επιστημονική Σας προσφορά. Ο Θεός μαζί Σας!»

ΠΗΓΕΣ: Hellenic Business και ΑΜΕΝ

No comments: