Tuesday 12 October 2010

Τάμεσης και Henley

Στην εξοχική πόλη Henley on Thames έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, με ένα ποίημα και μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες.
Εκείνο βέβαια που κάνει το Henley να ξεχωρίζει είναι η επαφή και το αγκάλιασμά του με τον Τάμεση, τον ποταμό σύμβολο της Αγγλίας.
Το Henley βρίσκεται 35 μίλια (55 χλμ.) δυτικά του Λονδίνου, λίγο έξω από το δρόμο που οδηγεί στην Οξφόρδη.

Στην περιοχή αυτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, γύρω στα τέλη Ιουνίου / αρχές Ιουλίου, η περίφημη Βασιλική Ρεγκάτα του Henley, η οποία διαρκεί για 5 ολόκληρες ημέρες και γεμίζει την πόλη από ζωή.
Η Ρεγκάτα ολοκληρώνεται με την παραδοσιακή -για την Αγγλία- γιορτή των πυροτεχνημάτων.
Ανεξάρτητα όμως από τη Ρεγκάτα, ο ευλογημένος αυτός τόπος προσφέρεται για επίσκεψη σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Πολλά και πλούσια καταστήματα, με αντίγκες και πολλά άλλα προϊόντα, τοπικά και διεθνή, καφετέριες, εστιατόρια με διάφορες κουζίνες, παγωτό χωνάκι, βάρκες διαθέσιμες για ενοικίαση και τόσα άλλα προσελκύουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Το Henley αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία το 1179 μ.Χ., όταν ο Βασιλιάς Ερρίκος Β΄ αγόρασε μεγάλη έκταση στην περιοχή αυτή με σκοπό να οικοδομήσει κτήρια.
Το 1204 υπάρχει αναφορά σε λειτουργία Ναού στο Henley, ενώ το 1234 είναι η χρονιά που πρωτοαναφέρεται η γέφυρα. Στα τέλη του 13ου αιώνα είχε οριστικοποιηθεί η ρυμοτομία του οικισμού.
Την εποχή του Μαύρου Θανάτου που σάρωσε κυριολεκτικά την Αγγλία κατά τον 14ο αιώνα, το Henley έχασε το 60% των κατοίκων του.

Ο 17ος και ο 18ος αιώνας ήταν σημαντική εποχή για το Henley, γιατί αναπτύχθηκαν πολύ οι τοπικές βιομηχανίες, όπως του τζαμιού και της ζυθοποιΐας.

.



Σημαντικοί πολιτικοί άνδρες έζησαν στο Henley, ανέπτυξαν εκεί τα πολιτικά ταλέντα τους και εκπροσώπησαν την πόλη στο Αγγλικό Κοινοβούλιο.



Από τους γνωστότερους της σύγχρονης εποχής είναι ο Βαρώνος Μιχαήλ Heseltine, καθώς επίσης και ο σημερινός Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Johnson.




Τέλος δε, ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας George Orwell (1903-1950) έζησε λίγα χρόνια στην πόλη του Henley.

No comments: