Monday 18 April 2011

Στη Σόφια

Η καλή μας φωτεινοτάτη φίλη Φ.Μπ. έκανε ένα ταξίδι στη Βουλγαρία μέσα στο καταχείμωνο. Επισκέφθηκε διάφορα μέρη και θαύμασε τα ελληνικά και άλλα στοιχεία που βρήκε εκεί.


Μεταξύ των άλλων επισκέφθηκε και την πρωτεύουσα Σόφια. Ξεκίνησε την ξενάγησή της από τον επιβλητικότατο Καθεδρικό Ναό του Alexander Ν(ι)έφσκι.


Στο Νάρθηκα του Ναού είδε και φωτογράφισε αυτή την ντοστογιεφσκική μορφή του επαίτη. Όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η επαιτεία είναι μέρος της καθημερινής ζωής και επομένως ο κύριος επαιτεί στον προθάλαμο του Ναού με τις ευλογίες του προσωπικού».


Στη συνέχεια βλέπουμε αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου με κόκκινα παλτά είναι η εσωτερική φρουρά και με γκρί παλτά η εξωτερική.


Οι στρατιώτες κάνουν αλλαγή φρουράς κάθε μία ώρα, ενώ κάθε 15' κάνουν κινήσεις για να μη ξεπαγιάσουν, αφού η θερμοκρασία το πρωί κατέβαινε σε -11 και σιγά-σιγά ανέβαινε στο -2 έως 0 στην διάρκεια της ημέρας.


Η φωτογραφία με το ακορντεόν νομίζω ότι μπορεί να είναι η καλύτερη φωτογραφία της ανάρτησης, από καλλιτεχνικής πλευράς. Είναι στη Σόφιa, στη στάση Serdica του μετρό, στο κέντρο της πόλης. Εκεί δίπλα βρίσκονται το ξενοδοχείο Sheraton και το Flocafe που ανήκει στον όμιλο Goodies και είναι ελληνική επιχείρηση. Η φίλη μας γράφει: «γνωρίσαμε τον δ/ντή του ένα νέο 35-37 χρονών, εγκατεστημένο εκεί με την οικογένειά του. Μας κέρασε και lemoncello λόγω της ονομαστικής του εορτής, Ιωάννης».



Τελειώνοντας την περιήγηση στη Σόφια βλέπουμε δυο φωτογραφίες από τη λαϊκή αγορά της πόλης.

No comments: