Wednesday 15 June 2011

Μηχανές τρένων

Είναι γνωστή η αδυναμία που έχουν οι Άγγλοι στους σιδηροδρόμους, στα βαγόνια και στις μηχανές τρένων. Από το Λονδίνο το 1942, και με την εισήγηση του Ian Allan, ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο που είναι παγκοσμίως γνωστό ως «trainspotting», που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «παρατήρηση τρένου».


Την ίδια εποχή (1945) άρχισαν να εκδίδονται διάφορες παιδικές ιστορίες με πρωταγωνιστή μια μηχανή τρένου. Τις είχε γράψει ο Άγγλος κληρικός Αιδεσιμ. Wilbert Awdry, ο οποίος ήταν ενθουσιώδης (αν όχι μανιώδης) λάτρης των τρένων, των μηχανών και των σιδηροδρόμων. Την παράδοση της συγγραφής παιδικών ιστοριών με τρένα συνέχισε ο γιος του Wilbert Awdry, ο Χριστόφορος. Η επιτυχία συνέχισε αμείωτη...


Τελικά, από το 1984 άρχισαν οι ιστορίες αυτές να γίνονται κινούμενα σχέδια και να παρουσιάζονται στην αγγλική τηλεόραση. Η εποχή του «Thomas the tank engine» είχε αρχίσει. Τα παιδιά, αλλά και ενήλικες, απλά την αγάπησαν!


Η μεγάλη αυτή εκδοτική και τηλεοπτική επιτυχία έκανε του ιθύνοντες των αγγλικών γραμματοσήμων να κυκλοφορήσουν από χθες τη νέα σειρά γραμματοσήμων που είναι αφιερωμένη στον «Thomas the tank engine». 10 πολύ όμορφα γραμματόσημα τιμούν το χόμπυ του «trainspotting», αλλά και το γεγονός της μεγάλης επιτυχίας του «Thomas the tank engine».

No comments: