Tuesday 13 November 2012

Τιμή στον Άξιο Γέροντα!

Την 11 Νοεμβρίου 2012, παραμονή της Εορτής του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πρόνοιας Ναυπλίου, με την ευκαιρία της συνταξιοδότησης του επί 36 χρόνια Εφημερίου π. Ηλία Αλευρά, τελέσθηκε Ιερή Αγρυπνία.

 
Ο Ναός, από νωρίς το απόγευμα, κατάμεστος από κόσμο, από τα πνευματικοπαίδια του π. Ηλία. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως πέρασαν τόσα χρόνια προσφοράς ποιμαντικής, για τον ακούραστο εργάτη του Ευαγγελίου.

Όλα ξεκίνησαν το 1966 όταν ο π. Ηλίας αποφάσισε να έρθει στην Αργολίδα και ως νέος Διάκονος ξεκινούσε μία νέα πορεία, δύσκολη, σήκωσε επάξια τον σταυρό του, τίμησε τα ράσα που φορούσε, αγάπησε τον κόσμο κι εκείνοι τον λάτρεψαν ως πατέρα, ως πνευματικό τους, που τους απάλυνε τον πόνο σε κάθε δυσκολία που είχαν.
Τι να πει κανείς για τον π. Ηλία, από πού να αρχίσει. Ιεραποστολή, συνεχείς επισκέψεις στις Φυλακές, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου κι Άργους, στους ναρκομανείς, στους πονεμένους, στους αστέγους. Κανένα δεν άφηνε ο παππούλης, για όλους είχε να δώσει και κάτι, ακόμα και την ίδια του τη ζωή δεν λογάριαζε, έπεσε ο ίδιος μεσ’ στη θάλασσα, στο λιμάνι της πόλης Ναυπλίου, για να σώσει μία κοπέλα από σίγουρο πνιγμό. Ώρες ολόκληρες περνούσε στον ναό της Αγίας Τριάδος στο Ναύπλιο και εξομολογούσε εκατοντάδες ψυχές από ολόκληρη την Αργολίδα.
 

Ο π. Ηλίας ξεκίνησε την ποιμαντική του ζωή από την Αγία Τριάδα στην κωμόπολη Μέρμπακα, λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, όπου για οκτώ χρόνια ποίμανε με τον καλύτερο τρόπο. Κατόπιν μετατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην μεγαλύτερη συνοικία της πόλης Ναυπλίου, την Πρόνοια, μία ενορία που πέρασαν μεγάλοι και άξιοι Ιερείς, με ποίμνιο από όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά κυρίως την εργατιά.
 


Mαζί τον συνεφημέριό του π. Ιωάννη Παπαϊωάννου, ποίμανε για 36 συναπτά έτη. Ώσπου ο χρόνος πέρασε και συμπλήρωσε πλέον τα χρόνια του κι όπως ο ίδιος λέει έφτασε ο καιρός να σας αφήσω παιδιά μου, να ξεκουραστώ κι εγώ, θα είμαι όμως πάντα κοντά σας με την προσευχή μου, με το κομποσκοίνι μου, θα έρχομαι να σας βλέπω, θέλω να φύγω με χαρά με αξιοπρέπεια, έτσι όπως ήρθα.

Ο π. Ηλίας, όπως είπαμε ήρθε στην Αργολίδα πριν 46 χρόνια από την γενέτειρα του, την όμορφη πόλη της Τσακωνιάς, τον Τυρό.
Πατέρας ο ίδιος πέντε τέκνων, παντρεμένος με την πολυαγαπημένη του παπαδιά, την Αγγελική.

Στην αγρυπνία που έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος ήταν όλοι εκεί. Οι Ιερείς, ο π. Γεώργιος Μητροσύλης, ο π. Αναστάσιος Ράπτης, ο π. Γεώργιος Λεονάρδος από την Επίδαυρο, οι πατέρες Κωνσταντίνος και Παναγιώτης Δήμας, ο π. Ιωάννης Καλαϊτζής, ο π. Ηλίας Ιωαννίδης και ο Ιεροδιάκονος της Μητροπόλεως Αργολίδος Γεώργιος Ράπτης, όλοι τους πνευματικά τέκνα του παππούλη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όλοι βουρκωμένοι αποχαιρέτησαν τον πατέρα τους, τον Ιερέα Πατέρα Ηλία, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Εξάλλου ο παππούλης δεν ξεχώριζε κανέναν, όπως άλλωστε κάνει κάθε πατέρας στα παιδιά του, δέχθηκε τα δώρα τους, την αγάπη τους. Εκείνος τους αποχαιρέτησε όλους έναν προς έναν με μία ευχή: «ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ». Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο, καθώς και τον Δήμαρχο Ναυπλίου Δ. Κωστούρο που του έκανε την τιμή να είναι εκεί.

Οι καλοί Ενορίτες του στην Πρόνοια Ναυπλίου, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον π. Ηλία όταν κάθε Μεγ. Πέμπτη σήκωνε τον Τίμιο Σταυρό και έλεγε με τα μάτια βουρκωμένα «ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ…» κι όλοι έκλαιγαν μαζί του. Δεν θα ξεχάσουν επίσης τις ατέλειωτες ώρες και τον ζήλο με τον οποίο έφτιαχνε τον Επιτάφιο της Ενορίας, παρά την κούρασή του.
 


O παρόν ιστολόγος επιθυμεί να γράψει κάποιες προσωπικές σκέψεις για τον άνθρωπο που τον οδήγησε στο Πανεπιστήμιο πρώτα και στην Ιερωσύνη κατόπιν, που δεν ήταν βέβαια άλλος από τον π. Ηλία Αλευρά. Όμως θα αναμένει την κατάλληλη στιγμή, για να εκφραστεί με άνεση χρόνου και με λόγια που να είναι πλούσια και σμιλευμένα ειδικά για την παμμέγιστη αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα που η απουσία της από την ενεργό δράση θα στερήσει την Εκκλησία μας από έναν γνήσιο Πατέρα και Διδάσκαλο. Ο Άγιος Θεός μας ας του δίνει δύναμη να ζήσει πολλά και χαρούμενα χρόνια, με υγεία και κάθε ευλογία.

Βασική Πηγή: Argos Press

No comments: