Sunday 11 November 2012

Η Κάρα στο Έσσεξ

Όπως είχαμε προαναφέρει η τιμία Κάρα της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου είχε πρόσφατα μεταφερθεί για προσκύνημα στο Λονδίνο, από την Ι.Μ. Πετράκη των Αθηνών, με αφορμή τα Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής Harrow ΒΔ Λονδίνου. 


Την Δευτέρα 5η Νοεμβρίου τ.έ. ομάδα προσκυνητών, με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, μεταφέραμε την τιμία Κάρα στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ, με σκοπό να την προσκυνήσουν οι μοναχοί, οι μοναχές και οι προσκυνητές της Μονής. 


Ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος Αρχιμ. Κύριλλος, με ολόκληρη τη συνοδεία του, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην τιμία Κάρα και στους φέροντες αυτήν. 


Συγκεκριμένα όλη η μοναστική Αδελφότητα του διπλού αυτού Μοναστηριού ανέμενε στην είσοδο της Μονής, και όταν οι ταξιδιώτες προσκυνητές συναντήθηκαν εκεί με την εν λόγω Αδελφότητα οδηγήθηκαν όλοι στο Καθολικό της Μονής, όπου τελέσθηκε σύντομη Ακολουθία και ο Ηγούμενος προσφώνησε τον Πανιερώτατο και όλους τους συμμετέχοντες στο προσκύνημα. Κατόπιν αντιφώνησε ο Άγιος Κιτίου. 


Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν στην Κρύπτη της Μονής, όπου έχει ενταφιασθεί ο Κτήτωρ μακ. Αρχιμ. Σωφρόνιος. Εκεί ο Πανιερώτατος τέλεσε Τρισάγιο, προν τιμήν του σπουδαίου αυτού ανδρός. 


Κατόπιν όλοι φιλοξενήθηκαν στην τραπεζαρία της Μονής, όπου απόλαυσαν πολύ γευστικά φαγητά, ψάρι, σαλάτα, πατάτες, γλυκά και φρούτα, ενώ αδελφός της Μονής διάβαζε ιερά αναγνώσματα. 


Ο καιρός ήταν εκείνη την ημέρα ηλιόλουστος κι έτσι μετά το γεύμα οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Μονής, να φωτογραφηθούν σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία και να απολαύσουν έναν ωραίο ελληνικό καφέ, πριν να αναχωρήσουν με πλούσια και ιερά συναισθήματα από το ιερό αυτό προσκύνημα, στο οποίο τους συνόδευε η τιμία Κάρα της Αγίας Παρασκευής. 


Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως ανέφεραν οι μοναχοί, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μεταφερθεί στην Ιερά Μονή κανένα λείψανο Αγίου για προσκύνηση. Γι’ αυτό η συγκίνηση και η χαρά όλων ήταν πολύ μεγάλη.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Ευχαριστούμε για την σύντομη αυτή οπτική επίσκεψη σε έναν αγιασμένο τόπο που τόσα σημαίνει για μας...