Tuesday 18 February 2014

Το Οροπέδιο του Δημήτρη Κανελλόπουλου


Με τον Δημήτρη Κανελλόπουλο μας συνδέουν κάποια πράγματα, κάποιες κοινές αναμνήσεις, κάποιες κοινές εικόνες και βιώματα: το πανεπιστήμιο Babes Bolyai, του οποίου είμαστε και οι δύο απόφοιτοι, η πανέμορφη πόλη του Κλουζ Ναπόκα, τα πλακόστρωτα στενάκια και τα κτήρια της παλιάς Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. Πολύ πρόσφατα είχα την τιμή και την χαρά να διαβάσω δύο από τις ποιητικές του συλλογές, την «Σιγή Ασυρμάτου» και την «Κλίνη Σπόρου, Καλή» και να μυηθώ στις λογοτεχνικές αναζητήσεις του.


Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε το 1954 στην Νεμούτα της Ηλείας, το 1958 αυτός και η οικογένειά του μετοίκησαν στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία- Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes Bolyai του Κλουζ Ναπόκα της Ρουμανίας. Εργάστηκε ως υπάλληλος σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και ως Φιλόλογος στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: «Ομίχλη Πέτρινη», «Σκυθικές Ερημίες», «Σιγή Ασυρμάτου» και «Κλίνη Σπόρου, Καλή». Επίσης έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει  το βιβλίο «42 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές», στο οποίο μετέφρασε γνωστά ελληνικά ποιήματα, που παρουσίασε το 1984 στο ρουμάνικο αναγνωστικό κοινό. Το 1982 επιμελήθηκε το αφιέρωμα στην ρουμανική λογοτεχνία του περιοδικού «Πολιορκία» (τεύχος 16). Το 1996 επιμελήθηκε το αφιέρωμα στον Ρουμάνο ποιητή Anatol Baconsky στο περιοδικό «Πλανόδιον» (τεύχος 24).  Έχει δημοσιεύσει ποιήματα και άρθρα σε διάφορα περιοδικά όπως: Εμβόλιμον, Λέξη, Παρέμβαση, Πλανόδιον, Πόρφυρας, Πολιορκία. Από το 2006 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Οροπέδιο». Το 2012 το περιοδικό «Οροπέδιο» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για την συμβολή του στην νεοελληνική λογοτεχνία.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος μας εξηγεί την επωνυμία του περιοδικού του στο πρώτο τεύχος, στην σελίδα του εκδότη που ονομάζει «Επί του όρους ομιλία»: «Οροπέδιο γιατί η Νεμούτα βρίσκεται  στο οροπέδιο και από εκεί μπορούμε να επισκοπούμε όλη την Ηλεία, την πατρίδα μας, και όλον τον Μωριά και παραπέρα όλη την Ελλάδα και παραπέρα ακόμη όλον τον κόσμο, τον κόσμο μας.» Το περιοδικό έχει παρουσιάσει αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων όπως ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Τάσος Γαλάτης, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, έχει δημοσιεύσει την αλληλογραφία μεταξύ Σεφέρη - Σινόπουλου και Γονατά - Καχτίτση και έχει αποτελέσει το βήμα νέων, αξιόλογων  ποιητών και λογοτεχνών. Το περιοδικό διακινείται από το πρακτορείο «Ευρώπη» σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία όλων των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. 

Ίσως όμως η ποίηση του Δημήτρη Κανελλόπουλου να μπορέσει να μας πει πιο πολλά πράγματα για αυτόν, παραθέτω λοιπόν εδώ το ποίημά του «Ενώπιον του Νέου Αιώνος» από το βιβλίο του «Σιγή Ασυρμάτου»:

«Είναι το νάιλον πολύ. Που με κυκλώνει.
Τα φράγκα πάντα λίγα. Κομμένα τα φτερά
Κι ό,τι αγάπησα τρελά στον πάτο με κρατά.
Ζωή. Σκληρός ανήφορος που δεν τελειώνει.
Αδάμαστη ήταν ψυχή, μια κίνηση με πάθος.
Όλες τις πόρτες μου άφηνα σκοπίμως ανοιχτές
να βρουν οι άλλοι υλικό να κλείσουνε πληγές.
Κι αφού όλα τα αρπάξανε κατάλαβα το λάθος.
Αφοπλισμένος πέρασα από την πλευρά την άλλη
Που βρίσκει ελαφρυντικά στις πράξεις και στα λόγια
και καρτερεί με υπομονή μπροστά από τα ρολόγια
με εκλογές και βήματα αργά το άχτι της να βγάλει.
Μα η ευκαιρία, μια φορά, άοπλη σε γουστάρει
κι άμα την χάσεις μια φορά για πάντα είσαι χαμένος
άβουλος μέσα στην σιωπή, στην άκρη ξεχασμένος
προσμένοντας τον θάνατο να έρθει και να σε πάρει.»  

Εύη Ρούτουλα

No comments: