Saturday 29 April 2017

Εικόνες Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Φαναρίου

Το λαμπερό και φωτεινότατο για αμέτρητους αιώνες Φανάρι, της Βασιλεύουσας Πόλεως, όπου βρίσκεται η σεπτή έδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, είναι μια ιστορικότατη περιοχή. Σε αυτήν διασώζονται άπειρα στοιχεία της παρουσίας, της ζωής και της προσφοράς του Πολίτικου Ελληνισμού.


Εκεί υπάρχουν μέχρι σήμερα εκκλησίες, σχολεία, οικίες, καταστήματα και πολλά άλλα στοιχεία που δείχνουν το χαρακτηριστικό αποτύπωμα της Ρωμιοσύνης. Ένα τέτοιο ιδιαίτερο ιστορικό στοιχείο είναι και ο Ιερός Ναός του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου του εν Μύροις του Θαυματουργού.


Αρχιερατικώς Προϊστάμενος στον εν λόγω Ιερό Ναό είναι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός (κατά κόσμον Νικόλαος Σεργάκης), ένας εξαιρετικά αφοσιωμένος Κληρικός στο Πρωτόθρονο Πατριαρχείο μας, και πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος, βγαλμένος κυριολεκτικά από τα σπλάχνα της Μητρός Εκκλησίας.


Τον εν λόγω Ιερό Ναό είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Εκεί συναντηθήκαμε και με τον Άξιο Οιακοστρόφο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, και είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε την Πατρική ευχή και την Πατριαρχική ευλογία του.


Μεταξύ των άλλων, είχαμε την ωραία ευκαιρία να θαυμάσουμε και τις υπέροχες εικόνες του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, κάποιες από τις οποίες -ειδικά οι φορητές- είναι κυριολεκτικά ανεπανάληπτες και μοναδικές.


Βέβαια η σημασία των βυζαντινών εικόνων μας δεν κρίνεται από την χρηματική τους αξία, ούτε από την καλλιτεχνική τους ομορφιά, όσο από την ιστορικότητα και από το γεγονός ότι γενεές γενεών στέκονται μπροστά τους, τις προσκυνούν και εναποθέτουν σε αυτές τις χαρές, τις λύπες και ό,τι απασχολεί τις ψυχές τους.


Ευχόμεθα ολόψυχα να μας αξιώσει ο Άγιος Θεός να επισκεφθούμε και πάλι προσεχώς τον υπέροχο αυτό Ναό και να μας δοθεί η δυνατότητα να μελετήσουμε περισσότερο και βαθύτερα την ιστορία του.

No comments: