Tuesday 6 November 2018

Εικόνες στο Ναό Αγ. Αλβανού


Στα βόρεια του Λονδίνου, περίπου μισή ώρα έξω από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται η παλιά ρωμαϊκή πόλη του Αγίου Αλβανού.


Στο κέντρο της όμορφης αυτής επαρχιακής πόλης συναντά κανείς τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στον Πρωτομάρτυρα της Βρετανίας και φυσικά Ορθόδοξο Άγιο Αλβανό. Στο ίδιο αυτό σημείο υπάρχει χώρος λατρείας για 1700 χρόνια.


Μέσα στον Καθεδρικό Ναό βρίσκουμε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Κυριώτερο και βασικώτερο όλων είναι ο τάφος του Αγίου Αλβανού, ο οποίος είναι τόπος προσκυνήματος όλων των χριστιανικών Ομολογιών.


Ένα άλλο στοιχείο είναι οι εικόνες. Κατ’ αρχάς, στους τοίχους βρίσκουμε σπάνιες αγιογραφίες, οι οποίες σώζονται από τον 13ο αιώνα. Κυριαρχεί η παράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου, που απεικονίζεται σε διάφορους τύπους.


Στο σημείο του τάφου του Αγίου Αλβανού βρίσκει κανείς μια όμορφη εικόνα του εν λόγω Αγίου, η οποία είναι σύγχρονη φορητή, ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο.


Σε κάποιον τοίχο του Ναού, στη δεξιά πλευρά, βλέπει ο προσκυνητής μια καθαρά βυζαντινή φορητή εικόνα στον τύπο του Ιησού Παντοκράτορα, με ελληνικά γράμματα στην επιγραφή και στο Ευαγγέλιο. Μπροστά από αυτήν μπορεί κανείς να ανάψει κεράκι και να απευθύνει προς τον Κύριο την προσωπική προσευχή του.

No comments: