Tuesday 11 May 2021

Εκκλησία και 1821


Το Φόρουμ Διαλόγου, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 10η Μαΐου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στην 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Η προσφορά και οι θυσίες της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», προσέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα του βασισμένος σε σημαντικές πηγές και με πολλές αναφορές σε Φιλέλληνες, ειδικά Άγγλους. Αναφέρθηκε με έμφαση στη σύνδεση της πίστης και της εθνικής ταυτότητας. Παρουσίασε με πολλές λεπτομέρειες και επιχειρήματα θέματα όπως, Νεομάρτυρες, Παιδεία, Κληρικοί - Λόγιοι, Κληρικοί - μέλη της Φιλικής Εταιρείας, Εξισλαμισμοί, Θυσίες Κληρικών στην Κύπρο, Θυσία Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Ο λόγος του ήταν καθαρός, γάργαρος, αναλυτικός, ευχάριστος, με σταθερό ομιλητικό βηματισμό, με επιστημοσύνη και γλαφυρότητα.


Κληρικοί, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ και τον Αρχιμ. Βησσαρίωνα Κοκλιώτη, εκπαιδευτικοί και άλλοι συνομιλητές παρουσίασαν στη συνέχεια διάφορες σκέψεις και παρατηρήσεις, απηύθυναν δε και ερωτήσεις στον ομιλητή, ο οποίος συνέχισε να διευρύνει τον λόγο του και να παρουσιάζει διάφορες πτυχές του ενδιαφέροντος θέματός του.

No comments: