Thursday 7 October 2021

Αρχιμ. Γεννάδιος Θέμελης στο Κάρδιφ

 
Με την εμπνευσμένη καθοδόγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, καθώς επίσης και τις συντονισμένες προσπάθειες του Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της ιστορικής Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγίου Νικολάου Κάρδιφ και Νοτίου Ουαλίας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου και των Αρχόντων της Κοινότητας, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Κοιμητήριο Cathays του Κάρδιφ το μνήμα του μακ. Αρχιμ. Γενναδίου Θέμελη του Καλύμνιου.
 

Ο π. Γεννάδιος ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία Ιερέας της Κοινότητας του Κάρδιφ, που εκοιμήθη και ετάφη στην πόλη αυτή. Είχε γεννηθεί στις 3 Νοεμβρίου 1856 στη νήσο Κάλυμνο. Υπηρέτησε στην Κοινότητα από τις 21 Οκτωβρίου 1917 μέχρι και την κοίμησή του στις 12 Δεκεμβρίου 1928, σε ηλικία 72 ετών. Στη διάρκεια της διακονίας του στο Κάρδιφ τέλεσε 219 Βαπτίσεις (125 αρρένων και 94 θηλέων), 46 Γάμους και 119 Κηδείες. Επί εφημερίας του π. Γενναδίου, στις 24 Απριλίου 1919, τελέσθηκαν από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κύριλλο τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Κοινότητας.
 

Μετά την ανακάλυψη του μνήματος κι αφού πραγματοποιήθηκε επίσημη επικοινωνία της Κοινότητας με τις τοπικές Αρχές, κανονίσθηκε ειδικό ραντεβού για την πρώτη επίσκεψη στο Κοιμητήριο Cathays. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021. Επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης αντιπροσωπείας ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος. Παρευρέθηκαν ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας (Ιερ. Προϊστάμενος στην Κοινότητα του Κάρδιφ κατά τα έτη 1987-1993), ο οποίος είχε συνδράμει στην κοινοτική προσπάθεια για την εύρεση του μνήματος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Άντον Άτταρτ, καθώς και η κα. Denise, αντιπρόσωπος του Διευθυντή Κοιμητηρίων, των Υπηρεσιών Bereavement, του τοπικού Δημαρχείου του Κάρδιφ.
 

Κατά την εν λόγω επίσκεψη τελέσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Τρισάγιο «υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου δούλου του Θεού Γενναδίου Ιερομονάχου»! Κατόπιν συζητήθηκε εκτενώς με την εκπρόσωπο του Δημαρχείου το θέμα της αποκατάστασης του μνήματος και δρομολογήκαν οι σχετικές διαδικασίες.
 

Αναμένεται πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση του μνήματος στην αρχική του μορφή και κατόπιν θα κανονιστεί επίσημη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα, με σκοπό να τιμηθεί εκκλησιαστικά η μνήμη του μακ. Αρχιμανδρίτου π. Γενναδίου, ο οποίος άφησε αγαθή μνήμη ευλεβέστατου κληρικού και άξιου εκπαιδευτικού στον πιστό λαό της τοπικής ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας.
 

Αιωνία και άληστος η μνήμη Γενναδίου Ιερομονάχου και είθε να μας συνοδεύουν οι ευχές και οι προς Θεόν πρεσβείες του! Αμήν!

No comments: