Saturday 21 January 2023

Νήματα Δημιουργίας στο Bath Abbey

 
Εισαγωγική αναφορά
 

Επισκέφθηκα χθες -για πολλοστή φορά- τον πανέμορφο κεντρικό Αγγλικανικό Ναό στο Bath, που ήταν παλαιότερα Καθολικό μοναστηριού, αφιερωμένο στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
 
Πρωτοπαρουσιάζεται στην ιστορία στα 675 μ.Χ., όταν ο Αγγλοσάξωνας Βασιλιάς Osric προσέφερε ένα κομμάτι γης στην Ηγουμένη Bertana με την προτροπή να ιδρύσει «Μονή Αγίων Παρθένων».
 
Αργότερα, το μοναστήρι μετατράπηκε σε ανδρικό. Στο εν λόγω Καθολικό τελέσθηκε το 973 και η ενθρόνιση του Βασιλιά Edgar.
 

Από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 19 Μαρτίου 2023, το Bath Abbey φιλοξενεί το «Threads through Creation», μια εκπληκτική έκθεση με δώδεκα τεράστια, κεντημένα μεταξωτά πλαίσια που εξερευνούν την ιστορία της Δημιουργίας.
 
Εμπνευσμένη από τους ποιητικούς στίχους της Γένεσης, του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής, η καλλιτέχνις υφαντουργίας Jacqui Parkinson ξαναφαντάζεται αυτή την αρχαία ιστορία σε έναν ζωντανό συνδυασμό από στρώσεις από μετάξι, βαμμένα στο χέρι υλικά, μεταλλικά δέρματα και φύλλα χρυσού, πολλά χιλιόμετρα νήματος, καθώς και περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια βελονιές!
 
Θα παρουσιάσουμε στο παρόν ιστολόγιο, το προσεχές διάστημα, όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά πλαίσια, ένα προς ένα, προς τέρψη των αναγνωστών.

No comments: