Tuesday 9 May 2023

Βασιλέως Στέψη - H΄

 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗ ΣΤΕΨΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΡΟΛΟΥ Γ’
 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος παρέστη στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου και τη Βασίλισσας Καμίλα που τελέστηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ το Σάββατο 6 Μαίου 2023.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Μακαριώτατος ήταν ο μόνος παρευρισκόμενος Ορθόδοξος Προκαθήμενος Εκκλησίας, ο οποίος τίμησε την τελετή.
 
Το έλαιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην τελετή της στέψης καθαγιάσθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ. Θεόφίλο και εν συνεχεία από τον Θεοφιλέστατο Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο στα Ιεροσόλυμα κ. Hosam Naoum στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, με σκοπό την περαιτέρω εδραίωση των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Στέψεως, της Βίβλου και της Αγίας Γης.
 
Το έλαιο χρίσεως, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το χρίσμα του Βασιλέως και της Βασιλίσσης προέρχεται από το Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ. Ειδικότερα, προέρχεται εκ δύο ελαιώνων, της γυναικείας Μονής της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, όπου ευρίσκεται και ο τόπος ταφής της προμήτορος του Βασιλέως, πριγκιπίσσης Αλίκης της Ελλάδος καθώς και εξ ετέρου ελαιώνος της Μονής της Αναλήψεως.
 
Επί αιώνες, από την εποχή των αρχαίων βασιλέων έως σήμερα, οι μονάρχες χρίονται με έλαιον εξ αυτής της ηγιασμένης πόλεως της Ιερουσαλήμ.
 
«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τιμάται με το να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο ιστορικόν γεγονός τούτο, το οποίον σηματοδοτεί την πρώτη στέψη Βρεττανού μονάρχου κατά τον τρέχοντα 21ον αιώνα. Η τελετή έλαβε χώραν εις το Αββαείον του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο, το οποίον φιλοξενεί τις βασιλικές στέψεις για περισσότερα από 900 έτη, από της στέψεως του Γουλιέλμου του Κατακτητού τη 25η Δεκεμβρίου 1066.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος δήλωσε:
 
«Αισθανόμεθα βαθυτάτην τιμήν έχοντες συνεισφέρει εις το ιστορικόν τούτο γεγονός, και έχοντες το προνόμιον να συμβάλωμεν εις τον καθαγιασμόν του χρίσματος του βασιλέως Καρόλου Γ’ και της βασιλίσσης Καμίλα. Η χρήσις ελαίου προερχομένου από την Ιερουσαλήμ αποτελεί εν ισχυρόν σύμβολον των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Βρεττανίας και των Αγίων Τόπων και ελπίζομεν ότι η τελετή αύτη θα ενισχύση τους δεσμούς αυτούς κατά τας επερχομένας γενεάς.
 
Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων απευθύνει τας θερμοτέρας ευχάς αυτού προς τον Βασιλέα Κάρολον Γ’ και την βασίλισσαν Καμίλαν διά μίαν μακροημερεύουσαν και ευημερούσαν βασιλείαν. Προσφέρομεν τας προσευχάς και τας Πατριαρχικάς ημών ευλογίας ομού εις τους δύο εστεμμένους βασιλείς εν τη σημαντική αυτή ημέρα».
 
ΠΗΓΗ: ΕΚΚΛΗCΙΑonline

No comments: