Sunday 14 May 2023

Στο φρέαρ του Ιακώβ


Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία!


Επειδή τα συζητάμε αυτές τις ημέρες, και επειδή έτυχε να μείνω 6 μήνες της ζωής μου στα μέρη αυτά, παρακαλώ αφιερώστε 12 λεπτά και ακούστε τον ήρωα Κερκυραίο μοναχό πατέρα Ιουστίνο που "φυλάει Θερμοπύλες" στο φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια. Η Σαμάρεια σήμερα είναι η Παλαιστινιακή πόλη Nablus στη θέση της παλαιάς Βυζαντινής πόλης Νεάπολης (εξ' ού και το όνομα Nablus) στη Δυτική όχθη, 50 χιλιόμετρα πιό βόρεια από την Ιερουσαλήμ στο μέσον της απόστασης Ιερουσαλήμ - Ναζαρέτ.
 
Σας το στέλνω για να πάρετε μια μικρή μυρωδιά από τα όσα έχουν λάβει χώρα διαχρονικά στην περιοχή, και που οι περισσότεροι από εμάς τα αγνοούμε, αλλά και όταν τα λέει ο Ιουστίνος μοιάζουν απίστευτα.
 
Ο π. Ιουστίνος αναφέρει 32 απόπειρες εναντίον της ζωής του, κυρίως από φανατικούς Εβραίους που όμως δεν κατάφεραν να τον "καθαρίσουν". Μοιάζει απίστευτο / θαύμα. Είναι λιοντάρι και κρατάει μόνος του με τη Χάρη του Θεού. Αλλά μέχρι πότε...
 
Αυτό είναι ένα από τα πολλά προσκυνήματα που αξίζει κανείς να δεί όταν επισκέπτεται το Ισραήλ. Και, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να πάει κανείς χωρίς να φοβάται ότι θα του συμβεί κάτι (!)
 
Καθ. Αργύρης Συμεωνίδης
Καθηγητής Αιματολογίας και Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

No comments: