Tuesday 13 June 2023

Η Βλαχέρνα στην Αγγλία

 
To Παρεκκλήσι της Παναγίας των Βλαχερνών, για τους Πολίτες απλά "της Αγίας Βλαχέρνας," "προστέθηκε" στον τίτλο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγίων Αμβροσίου & Στυλιανού Μιλτον Κηηνς & Περιχώρων, όταν αγοράστηκε ο Ι. Ναός που στεγάζεται σήμερα, το 2009. 
 

Αυτή η Κοινότητα στο Μilton Keynes (Buckinghamshire), ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1989,για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ομογενών της περιοχής από όπου και να κατάγονται, να τους δίνει την δυνατότητα να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, να διατηρούν τα πατροπαράδοτα ήθη, τα έθιμα και να τα μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας Γρηγόριος και λόγω της γιορτής εκείνης της μέρας έδωσε το όνομα Αμβρόσιος για να προστεθεί αμέσως το όνομα του Αγίου Στυλιανού που αυτή ήταν η επιθυμητή ονομασία των πρωταρχικά ενδιαφερομένων και που είναι Προστάτης των παιδιών. 
 
Πρόεδρος της Κοινότητας (ανδρικό πόστο συνήθως!) διορίστηκε η Νίκη Beales, απο τα Θεραπειά του Βοσπόρου, της Γεροντικής Επαρχίας Δέρκων στην Πόλη, που από τα νηπιακά της χρόνια μεγάλωσε παρατηρώντας και καταγράφοντας στην παιδική της μνήμη τα "τελούμενα εντός του ναού" και τα υπόλοιπα που συνέβαιναν γύρω της που είχαν σχέση με την καθημερινότητα στην Ενορία της.
 
Σύντομα άρχισε να λειτουργεί Ελληνικό Σχολείο και αμέσως ιδρύθηκε και η Βοηθητική Αδελφότητα,  Άγιος Δημήτριος. Η στέγαση της Κοινότητας ήταν για είκοσι χρόνια σε Αγγλο-καθολικό Ναό και μετά από πολυετή έρευνα, επιμονή και υπομονή βρέθηκε ο Ναός αυτός που είχε κτιστεί το 1864 από τον διάσημο Αρχιτέκτονα George Gilbert Scott στην παραδοσιακή και πολύ παλιά κωμόπολη Stony Stratford, αφιερωμένος στην Παναγία, με ονομασία St. Mary the Virgin.
 
Το κτίριο είχε παύσει να λειτουργεί ως τόπος λατρείας από το 1969. Έμελλε η Παναγιά να βάλει το χέρι Της για να διορθωθεί αυτή η "ανωμαλία" από το τοπικό ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων που ανήκει στην Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και να επανέλθει η χρήση του για τους λόγους που είχε κτιστεί. 
 
Φυσικά δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί η Παναγία αφού η Εκκλησία ήταν αφιερωμένη σε Αυτήν. Έτσι στην ήδη υπάρχουσα ονομασία της Κοινότητας και με πρόταση / παράκληση της Νίκης Beales, στον Μακαριστό πρώην Αρχιεπίσκοπο, ιδρύθηκε το Παρεκκλήσι Της Παναγίας Των Βλαχερνών που όπως είναι γνωστό, γιορτάζει στις 2 Ιουλίου.
 
Από το 2017, κάθε χρόνο καθιερώθηκε ένα Ελληνικό Πανηγύρι, Greek Festival, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου (διακόπηκε λόγω της πανδημίας),  το φετινό είναι το 4ο και συμπίπτει με την Γιορτή Της Παναγίας Των Βλαχερνών.  
 
Στις 2 Ιουλίου λοιπόν, τρέχοντος, θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θ. Λειτουργία με Αρτοκλασία, 9 πμ με 12.00 μεσ. από τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Κωνσταντίνο Γαριβαλδινό. Θα ακολουθήσει το Πανηγύρι στον Αυλόγυρο και στους Κοινοτικούς (Swinfen Haris Church Hall που αγοράστηκε το 2010, κτισμένο το 1892) χώρους της Εκκλησίας.
 
Η διεύθυνση της Εκκλησίας και της Κοινοτικής Αίθουσας είναι:
 
The Greek Orthodox Church of Sts. Ambrosios & Stylianos, Chapel of St Mary of Vlachernae, και Swinfen Harris Church Hall, London Road, Stony Stratford, Milton Keynes, MK 11 1JA.
 
Νίκη Beales
Βuckingham Αγγλία

No comments: